Δημιουργία απάντησης

Κώδικας Επιβεβαίωσης
Πληκτρολογήστε τον κώδικα ακριβώς όπως εμφανίζεται. Δεν υπάρχει διαφορά μικρών και κεφαλαίων, το μηδέν δεν υπάρχει.
Εικονίδια
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
[img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
[flash] είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
[url] είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος

Προβολή ανάπτυξης Περίληψη Θέματος: Βασικές αρχές για επίδοξους traders/επενδυτές - 8

Δημοσίευση από A45 » 26 Ιούλ 2011, 16:51

7. Απο το άρθρο αυτό θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα τεχνικά.Δηλαδή,τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εκτελούμε τις κινήσεις μας.Θα δούμε πως διαβάζεται σωστά ένα διάγραμμα,θα αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές και βεβαίως θα δόσουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις χειρισμού των κινήσεων.

Θα επαναλάβω,ότι όπως λέει και ο γενικός τίτλος,σκοπός της σειράς αυτής των άρθρων είναι να δοθούν γενικές αρχές και κατευθύνσεις και όχι ένα συγκεκριμένο τεχνικό σύστημα.Κάθε trader διαμορφώνει μόνος του το τεχνικό σύστημα που χρησιμοποιεί,ανάλογα με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται,τις τεχνικές του γνώσεις και την φιλοσοφία του πάνω στο trading.

Στο τέλος του προηγούμενου άρθρου σας προέτρεψα να "καθαρίσετε" τα διαγράμματά σας απο δείκτες,ταλαντωτές,γραμμές,κλπ.Οσοι με γνωρίζουν πολλά χρόνια,ξέρουν πόσο πολύ έχω μελετήσει την τεχνική ανάλυση,πόσες δοκιμές έχω κάνει με τους περισσότερους δείκτες και γενικά πόσο εχω ασχοληθεί με όλες τις τεχνικές προσεγγίσεις της αγοράς.Δεν είναι τυχαίο ότι αφού πέρασα απο όλες τις "παιδικές ασθένειες",στην μάταιη αναζήτηση του "holy grail",κατέληξα σε μερικά απλά πράγματα,που όμως δουλεύουν.Και δουλεύουν πάρα πολύ καλά.Και ο λόγος είναι απλός : οι αγορές μπορεί διαχρονικά να αλλάζουν,όμως η ανθρώπινη ψυχολογία δεν αλλάζει ποτέ.Και τα τεχνικά διαγράμματα των τιμών θα αντανακλούν πάντοτε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των επενδυτών.Την προσδοκία,την απογοήτευση,τον φόβο,την απληστία.

Ενας τεχνικός αναλυτής ξεκινά πάντοτε με την βασική αρχή ότι όλη η διαθέσιμη πληροφορία για ένα επενδυτικό προιόν έχει ήδη αποτυπωθεί στο διάγραμμα.Και όταν λέμε όλη η διαθέσιμη πληροφορία,στην ουσία εννοούμε τις αντιδράσεις των επενδυτών στην ροή των πληροφοριών.Εκείνο που κάνει την διαδικασία να φαίνεται,επαναλαμβάνω να φαίνεται,περίπλοκη,είναι το γεγονός ότι η διάχυση της πληροφορίας είναι χρονικά μεταβαλλόμενη,οι δε αντιδράσεις των επενδυτών,στην ίδια πληροφορία,διαφέρουν.

Μία δεύτερη βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η διαμόρφωση των διαγραμμάτων είναι η ψυχολογική αντίδραση των επενδυτών σε οτιδήποτε μπορεί να τους προκαλέσει "πόνο".Οι επενδυτές/traders έχουν προσδοκίες.Οταν λοιπόν η πορεία της τιμής επιβεβαιώνει τις προσδοκίες αυτές,οι traders συνηθίζουν να αντιδρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε φορά που εμφανίζονται οι ίδιες συνθήκες.Αντίθετα,όταν οι προσδοκίες διαψεύδονται,οι traders κάνουν πάντοτε ότι μπορούν για να απαλύνουν,η και να ακυρώσουν εντελώς,αυτό που τους προκάλεσε "πόνο".

Θα έχετε αντιληφθεί φαντάζομαι ότι τόση ώρα μιλάμε για τους ερασιτέχνες traders,δηλαδή το 95% των συμμετεχόντων.Αντίθετα,οι επαγγελματίες traders,λειτουργούν τελείως διαφορετικά.Εχουν μάθει να αναγνωρίζουν τους σχηματισμούς εκείνους που δημιουργούν οι αντιδράσεις των ερασιτεχνών που περιγράψαμε,και να τους εκμεταλλεύονται.Πώς? μα,ενισχύοντας την απληστία και απαλύνοντας τον "πόνο" κάθε φορά.Την διαδικασία την περιγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο.Και,όσο και αν σας φανεί περίεργο,η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μονότονα κάθε μέρα,με τον ίδιο τρόπο,σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Για να μην παρεξηγηθώ,ο όρος "ερασιτέχνης" δεν είναι υποτιμητικός.....δεν σημαίνει βλάκας η ανόητος.Σημαίνει απλά ότι ο ερασιτέχνης λειτουργεί με το συναίσθημα,αφήνοντας την απληστία και τον φόβο να καθορίζουν τις κινήσεις του.Αυτό ακριβώς έχει μάθει να εκμεταλλεύεται ο επαγγελματίας προς όφελός του.

Θα συνεχίσουμε στο επόμενο άρθρο.Τελειώνοντας,θα σας θυμίσω κάτι.Θυμάσθε τις περίφημες φωτογραφίες "τρυκ",στις οποίες φαινομενικά απεικονίζεται π.χ. ένα πρόσωπο,ενώ αν τις κοιτάξεις προσεκτικότερα βλέπεις να εμφανίζεται κάτι άλλο? ε,ακριβώς έτσι είναι και με τα διαγράμματα.Ο εκπαιδευμένος trader,έχει μάθει να διαβάζει σωστά τα διαγράμματα,να αγνοεί το προφανές για τους άλλους και να εστιάζει σε πράγματα που μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει και να εκμεταλλευτεί.Edited By A45 on 1311688400