Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

26 Φεβ 2004, 04:19

Στο Forum των ανακοινώσεων "Ανοιχτές Επιστολές" δημοσιεύθηκε σήμερα 26-2-2004 Ανοιχτή Επιστολή του ΣΕΔ προς τον Πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γιάννη Στουρνάρα:
[url=http://cgi.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=7;t=18]http://cgi.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=7;t=18[/url]Edited By SED on 1077762137
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

03 Μαρ 2004, 00:22

Δύο νέα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σχετικά με τη συμφωνία της "Εμπορικής" με την Credit Agricole" στο φύλλο της: 2-3-2004

[url=http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_9408_02/03/2004_95545]http://www.kathimerini.gr/4dcgi....4_95545[/url]

[url=http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_10116_02/03/2004_95544]http://www.kathimerini.gr/4dcgi....4_95544[/url]
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

03 Μαρ 2004, 12:42

Το μνημειώδες "απόρρητο" της... αδιαφάνειαςτου Γιώργου Παπανικολάου

Πραγματικό "μνημείο αδιαφάνειας" έναντι των επενδυτών εμφανίζεται να αποτελεί η σύμβαση μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Credit Agricole.

Μια σύμβαση που τελικά εμπλέκει, πέραν της διοίκησης της Εμπορικής και των τότε πολιτικών προϊσταμένων της (με πρωτεργάτη βεβαίως τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου), και κάποιους μετόχους της τράπεζας. Και δεν εννοούμε μόνο το ίδιο το Δημόσιο απ ευθείας, αλλά και Ταμεία στα οποία ορίζει διοικήσεις.

Δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, η τακτική που ακολουθούν ως τώρα οι "υπερασπιστές" της συμφωνίας είναι εξαιρετικά απλή. Από τη μία επικαλούνται την ύπαρξη "επιχειρηματικού απορρήτου" για να μην αποκαλύψουν με επίσημο και δεσμευτικό τρόπο τα κύρια σημεία του επίμαχου άρθρου 13.

Κι από την άλλη, σπεύδουν να κατηγορήσουν όσους ασκούν κριτική ότι το πράττουν για λόγους πολιτικούς, για να βλάψουν δηλαδή την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ουδείς βεβαίως εξ αυτών θίγει το μείζον θέμα διαφάνειας που έχει προκύψει για όλους τους απλούς μετόχους της τράπεζας, από το γεγονός ότι η Εμπορική, αλλά και το Δημόσιο, εμφανίζονται να είναι δέσμιοι μιας σειράς αρχικά κρυφών και εν συνεχεία ασαφώς εκτεθειμένων στη δημοσιότητα όρων.

Ορων που είναι σε θέση να επηρεάσουν, και μάλιστα δραστικά, τη μελλοντική περιουσιακή κατάσταση της Εμπορικής.

Και τούτο καθώς τα απανωτά δημοσιεύματα φέρνουν μεν στο φως νέα στοιχεία και νέους όρους, πλην όμως αδυνατούν να φωτίσουν με πλήρη και κατηγορηματικό τρόπο τα δεδομένα, ιδίως αφού έχουν προηγηθεί αντιφατικές δηλώσεις, επώνυμες αλλά και ανώνυμες - εκ μέρους δηλαδή επισημοανεπίσημων αρμοδίων... "κύκλων".

Για παράδειγμα, ποιος γνωρίζει μετά βεβαιότητας αν το Δημόσιο έχει ή δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε εκχώρηση του ποσοστού που εξακολουθεί να κατέχει στην Εμπορική, στο πλαίσιο μιας μετοχοποίησης, έως το 2007;

Ποιος γνωρίζει με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις η Credit Agricole έχει βρεθεί να κατέχει όχι το 6,65% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αλλά ποσοστό που κινείται άνω του 11% σε δικαιώματα ψήφου, τμήμα των οποίων μάλιστα προκύπτει από επίσης κρυφές "ενοχικές συμφωνίες";;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο έχει μια ανακοίνωση της ίδιας της Credit Agricole, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2002 και στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η Credit Agricole ανακοίνωσε σήμερα την κατάληξη των διαπραγματεύσεών της με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αγορά 2 εκατ. μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, που αντιστοιχούν σε περίπου 2,35% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

"Οι όροι της συναλλαγής", προστίθεται στην ανακοίνωση, "θα είναι εκείνοι που καθορίστηκαν όταν η Credit Agricole SA έλαβε το αρχικό της ποσοστό στην Εμπορική, τον Δεκέμβριο του 2000. Την περίοδο εκείνη συμφωνήθηκε ότι η CA θα έχει "δικαίωμα πρώτης άρνησης" για το ποσοστό του ΤΠΔ στην Εμπορική".

Από αυτή και μόνον τη διατύπωση προκύπτει αβίαστα ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τότε, δεν δέσμευε τυπικά και ουσιαστικά μόνο τη διοίκηση της Εμπορικής και τις δύο θυγατρικές της (που πούλησαν το 6,65%), αλλά και το ίδιο το Δημόσιο, καθώς και Ταμεία τη διοίκηση των οποίων ουσιαστικά "διαφεντεύει" η εκάστοτε κυβέρνηση, όπως το ΤΠΔ.

Με άλλα λόγια, η συμφωνία δεν εμπλέκει μόνον την ίδια την Εμπορική, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο για τα ποσοστά που ήλεγχε (και ελέγχει) στην τράπεζα απευθείας, όσο και για τα ποσοστά κάποιων Ταμείων, προφανώς με γνώση των νομίμων εκπροσώπων της διοίκησής τους, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις τυπικά απαιτούμενες συμβατικές δεσμεύσεις διά της υπογραφής τους.

Ποιοι λοιπόν είναι εκείνοι που επί 4 χρόνια ΔΕΝ γνωρίζουν το περιεχόμενο μιας συμφωνίας την οποία έχει προσυπογράψει αποδεχόμενος όρους της ακόμη και ένας μέτοχος του 2,35% στην Εμπορική, όπως ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Προφανώς μόνον οι..."λοιποί", δηλαδή οι μη σχετιζόμενοι με το Δημόσιο μέτοχοι και το ευρύ επενδυτικό κοινό!

Πρόκειται για μια κατάσταση απολύτως παράδοξη, ιδίως όταν είναι τόσο άμεση η συμμετοχή του Δημοσίου και άρα η εμπλοκή του "δημοσίου συμφέροντος", η οποία και αναιρεί άμεσα οιονδήποτε ισχυρισμό περί "επιχειρηματικών απορρήτων", τουλάχιστον ενώπιον της Βουλής.

Πρόκειται επίσης για μια υπόθεση που αναντίρρητα δεν πρόκειται να κλείσει τόσο απλά και εύκολα κατόπιν της 7ης Μαρτίου και της συγκρότησης της νέας Βουλής.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, θα πρέπει επίσης να θεωρούμε δεδομένο ότι η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα.

Κι αυτό καθώς οι αρχές καλούνται να αποφασίσουν με ποιες αντικειμενικές συνθήκες θα δεχτούν ή θα απορρίψουν το αίτημα που εμμέσως (διά της άρνησής της να απαντήσει) έχει υποβάλει η διοίκηση της Εμπορικής, για εξαίρεση δηλαδή από τις διαδικασίες ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, βάση του σχετικού άρθρου του Προεδρικού Διατάγματος 350/1985

Ως τότε..."χαιρετίσματα" στην εταιρική διακυβέρνηση και την ενημέρωση των μετόχων!

Πηγή: Euro2day.grEdited By SED on 1078310853
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

22 Απρ 2004, 18:40

Επειδή εμείς το θέμα της "αμαρτωλής" σύμβασης μεταξύ Εμπορικής και Credit Agricole, δεν το έχουμε ξεχάσει, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε μια πτυχή την οποία ανακαλύψαμε πρόσφατα εξ εγκύρων πηγών.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο γνωστός σε όλους Γιάννος Παπαντωνίου, η Credit Agricole έχει δικαίωμα συμμετοχής με ποσοστό 50% σε οποιαδήποτε θυγατρική δημιουργεί η Εμπορική, δικαίωμα που δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ελληνική τράπεζα!

Αν το θέλει το παίρνει, κι αν δεν το θέλει δεν το παίρνει.

Έτσι απλά, προς επιβεβαίωση των όσων γράφαμε προ των εκλογών, για να εισπράξουμε ως μόνη απάντηση από την τότε διοίκηση Στουρνάρα (κι όχι μόνον εμείς, αλλά και οι επίσημες αρχές του ΧΑ, που ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα και ερώτησαν ευθέως την τράπεζα), ότι η σύμβαση είναι "απόρρητη".

ΥΓ: Μην εκπλαγείτε καθόλου αν δείτε τελικά να περνά η Εμπορική στα χέρια των γάλλων με όρους που εκείνοι ουσιαστικά θα έχουν επιβάλλει. Αυτή δεν είναι σύμβαση είναι γόρδιος δεσμός υπέρ τους.

22/04/04 - 00:24
Euro2day.grEdited By ENGLEZOS on 1082648456
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

22 Απρ 2004, 18:53

Ούτε εμείς έχουμε ξεχάσει το τεράστιο αυτό ζήτημα.
Μετά όμως από την αλλαγή στην ηγεσία της τράπεζας, θεωρήσαμε σωστό να περιμένουμε "δείγμα γραφής" από τη νέα διοίκηση και βέβαια την Γεν.Συνέλευση των μετόχων στην οποία θα παραστούμε και θα ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ σαν μέτοχοι της εταιρείας και σαν Σύνδεσμος Επενδυτών πλήρη ενημέρωση.

Ευελπιστούμε ότι η νέα διοίκηση, στα πλαίσια των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, θα φωτίσει όλες τις πτυχές αυτού του σοβαρού θέματος και δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη, όπως έχουμε δεσμευθεί.

Γιατί, αν χρειαστεί, ο ΣΕΔ θα φτάσει μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το συγκεκριμένο θέμα...

Χαρ.Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

07 Μάιος 2004, 12:43

Νέα ήθη φαίνεται ότι έχει καταφέρει να επιβάλλει στα υψηλόβαθμα στελέχη της Εμπορικής Τράπεζας, ο κ. Προβόπουλος.

Όπως αναφέρει κατάσκοπος της στήλης, κάποιες "πολυτέλειες", όπως η προσέλευση υψηλόβαθμων κατά τις... 10:00 το πρωί για την έναρξη της εργάσιμης ημέρας αποτελούν παρελθόν.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος ακολουθεί, μου λένε, καθημερινό ωράριο 08:00 με 19:00-20:00, κι έτσι αναγκάστηκαν, κατόπιν και δικής του παρότρυνσης να προσαρμοστούν και οι καλομαθημένοι. Λέγεται ότι τους είπε "εγώ θα έρχομαι στις 08:00 κι εσείς το πολύ στις 08:15 κι αυτοί, αφού το καλοσκέφτηκαν, μπήκαν στο...ρυθμό!!!

Μου λένε ακόμη ότι υπήρξαν και περικοπές αμοιβών στα υψηλά κλιμάκια, οι οποίες επίσης έγιναν - μετά δυσφορίας βεβαίως βεβαίως- αποδεκτές από τους θιγόμενους.

Στο κάτω κάτω 60-70 εκατ. το χρόνο, είναι σαφώς καλύτερα από την...αποχώρηση.

Όλα τα ανωτέρω μαθεύτηκαν κι έκαναν καλή εντύπωση στο μεσαίο-κατώτερο προσωπικό της τράπεζας, που επί δεκαετίες έχει συνηθίσει να βλέπει... "Σόδομα και Γόμορρα" υπέρ των υψηλόβαθμων και των "ευνοούμενων", περιλαμβανομένης και της πληρωμής εικονικών... υπερωριών!!!

Εν τούτοις φαίνεται να υπάρχει μεταξύ τους ανησυχία όσον αφορά στις προθέσεις των γάλλων της Credit Agricole. Όπως οι ίδιοι λένε, τα νέα προϊόντα, σε συνεργασία με τους γάλλους δεν έχουν περπατήσει καλά στην αγορά, ενώ και η γενικότερη εικόνα της τράπεζας δεν ικανοποιεί.

Φοβούνται λοιπόν ότι με το πλήρωμα του χρόνου, μάλλον να φύγουν θα ζητήσουν οι γάλλοι, κι όχι να αυξήσουν το ποσοστό τους, αντίθετα με τα όσα έλεγε αριστερά δεξιά ο προηγούμενος πρόεδρος, Γιάννης Στουρνάρας.

Αφήστε δε που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς το ασφαλιστικό τους "θέμα" το οποίο θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να επιλυθεί για να αρχίσουν την όποια συζήτηση περί αύξησης του ποσοστού τους οι κύριοι της Credit Agricole.

YΓ: Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, τα εκ Γαλλίας στελέχη της CA που έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία της Εμπορικής στην οδό Κοραή, έχουν εντυπωσιάσει τους έλληνες για την τρόπο με τον οποίο εργάζονται. "Αυτοί δουλεύουν, δεν αστειεύονται" ήταν ένα σχόλιο που έφτασε στα αυτιά της στήλης, "ξεκινούν από τις 08.00-09.00 το πρωί και πολλές φορές δουλεύουν μονοκοπανιά μέχρι και τα... μεσάνυχτα"!

Πηγή:Euro2day.gr
Από τη στήλη "Χαμαιλέων"r

Σημ.ΣΕΔ:Όλα αυτά είναι πολύ καλά και συγχαρητήρια στον κ. Προβόπουλο.
Το μεγάλο Crash-test όμως για τον νέο Πρόεδρο της Εμπορικής θα είναι στη Γεν.Συνέλευση της 14-5-2004 όταν θα του υποβληθεί από τον ΣΕΔ το ερώτημα για την συμφωνία με την Credit Agricole.
Ίδωμεν...Edited By SED on 1083924221
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

10 Μάιος 2004, 15:45

Η στήλη αφιέρωσε αρκετό χώρο στις θετικές αλλαγές που συντελούνται στη διοίκηση της πολύπαθης Εμπορικής Τράπεζας.

Εν τούτοις, αδυνατεί να εξηγήσει το μίνι ράλι που κάνει η μετοχή της το τελευταίο διάστημα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εμφανής αιτία.

Με βάση τα πολυάριθμα στοιχεία προβλέψεων των επαγγελματιών της αγοράς που έχει συγκεντρώσει η JCF για το τρέχον και το επόμενο έτος, η Εμπορική είναι σήμερα μακράν η ακριβότερη σε όρους Ρ/Ε, (28,6 για το 2003, 23,3 για το 2004 και 16,7 για το 2005) και θα παραμείνει η ακριβότερη.

Ομοίως υπολείπεται των άλλων μεγάλων τραπεζών και σε αναμενόμενη μερισματική απόδοση για το 2003 και τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία μπορείτε να τα συγκρίνετε και μόνοι σας από τις καρτέλες μετοχής του euro2day.gr

Αυτά λένε οι προβλέψεις των επαγγελματιών, Ελλήνων ΚΑΙ ξένων, προτού ακόμη γνωστοποιηθεί τι… σκελετούς θα βγάλει από τις ντουλάπες της τράπεζας (βλέπε επισφάλειες κ.ά.) ο κ. Προβόπουλος στο τρέχον και στα επόμενα τρίμηνα.

Επίσης, είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει μάλλον το μεγαλύτερο ασφαλιστικό πρόβλημα με τους εργαζομένους της (πρόβλημα που θα απεικονιστεί με τα ΔΛΠ σε όλη του την έκταση ως προς τις αναλογιστικές προβλέψεις μειώνοντας τα κεφάλαιά της).

Από την άλλη, υπάρχουν τα ανοικτά θέματα με τη λεόντειο -πλην όμως... "απόρρητη" κατά τον κ. Στουρνάρα- σύμβαση με την Credit Agricole.

Oπότε τι μπορεί να σημαίνει αυτός ο "καλπασμός", και μάλιστα με όγκους που έφτασαν την Παρασκευή τα 708.000 τεμάχια; Θα γίνει κάποιο... θαύμα ή μήπως κάποιο... ξεφόρτωμα;

10/05/04 - 01:40
Euro2day.grEdited By SED on 1084193207
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης