A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

29 Ιουν 2007, 13:26

Αγαπητοί φίλοι γειά σας,

μέσα στο Σαββατοκυριακο προτίθεμαι να παρουσιάσω και να αναλύσω με πολλά παραδείγματα απο όλες τις αγορές μία νέα μέθοδο trading.Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν χρησιμοποιεί ΚΑΝΕΝΑΝ δείκτη,καμμία τεχνική μελετη,καμμία trendline,απολύτως τίποτα.....Μόνον την τιμή!!!

Είναι αλάνθαστη η μέθοδος? φυσικά και όχι :p παρουσιάζει εξαιρετική σχέση ρίσκου - απόδοσης? ναι :D βασίζεται σε λογική υπόσταση και όχι σε κάποιο αυθαίρετο,δυσνόητο και δυσκολοεφάρμοστο τεχνικό κατασκεύασμα? να είστε σίγουροι γι" αυτό...... :D

Μειονέκτημα της μεθόδου: εξαρτάται,σε κάποιο βαθμό,απο το time-frame του διαγράμματος.Αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο νομίζω....Είναι όμως έτσι δομημένη που η εξάρτηση είναι η μικρότερη δυνατή.

Οπως όλες οι καλές μέθοδοι,έτσι κι αυτή είναι απλή αλλά όχι εύκολη.Απαιτεί κάποια δουλειά στην αρχή,πολλή προσοχή,μεγάλη πειθαρχία και κυρίως : λεπτομερές,προσεκτικό και πειθαρχημένο trade management...

Ελπίζω να την βρείτε χρήσιμη :D

Για αρχή,πάρτε κάτι για να ασκηθείτε: πάρτε έναν διαφορετικό ορισμό του high swing:

High swing bar είναι η bar εκείνη που έχει τα εξης χαρακτηριστικά : προηγούνται 2 bars με χαμηλότερα (η ίσα) υψηλά και οπωσδήποτε χαμηλότερα χαμηλά.Και έπονται άλλες 2 bars με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Στην ιδανική περίπτωση,ο σχηματισμός θέλει 5 bars για να ολοκληρωθεί.Ομως,μπορεί να χρειασθούν περισσότερες bars.Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην παραβιασθεί το υψηλό της high swing bar μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός.Αν συμβεί αυτό,ο σχηματισμός ακυρώνεται.

Εννοείται ότι τα αντίστροφα ισχύουν για τον σχηματισμό low swing bar.Προφανώς ένας high και ένας low σχηματισμός μπορουν να μοιράζονται bars.

Αυτό είναι το σημείο που απαιτεί λίγο δουλειά και εξάσκηση.Γι" αυτό σας το δίνω πρώτο.Απο κει και πέρα,τα πράγματα είναι απλά.Φυσικά,θα σας δείξω πολλά διαγράμματα,αλλά αν θέλετε,εξασκηθείτε και μόνοι σας.Θα δείτε πόσο ομαλή φαίνεται μετά η πορεία της αγοράς,πόσο χαμηλού ρίσκου είναι οι κινήσεις που θα κάνουμε,πόσο χαλαρό γίνεται το trading....

Ειδικά οι κάνοντες intraday κινήσεις σε παράγωγα,δεν θα έχουν ποτέ αμφιβολία αν πρέπει να μπούν long η short.To ωραίο είναι ότι μπορεί την ίδια στιγμή να βρίσκονται σε εξέλιξη 2 trades,long και short,και να κερδίσουν και τα δύο!!! Αρκεί να εφαρμόζεται σωστό trade management.....

To απόγευμα,η αύριο,περισσότερα.....

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

29 Ιουν 2007, 14:21

[img0]http://img124.imageshack.us/img124/1336/daxfs5.jpg[/img0]

Για να σας βοηθήσω,έχω σημειώσει στο μεχρι στιγμής intraday 5-min διάγραμμα του DAX τα swing points.ΚΑΝΕΝΑ άλλο σημείο δεν είναι έγκυρο swing point......

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

29 Ιουν 2007, 18:29

Αν κατανοήσαμε τον τρόπο που ορίζονται τα high και low swing points,ας προχωρήσουμε ένα βήμα περισσότερο :

ΑΝΟΔΙΚΗ τάση έχουμε όταν δημιουργηθεί ένα υψηλότερο high swing και ένα υψηλότερο low swing.Προσοχή στο ότι αν π.χ. έχει δημιουργηθεί υψηλότερο high swing,δεν πρέπει να δημιουργηθεί χαμηλότερο high swing πριν δημιουργηθεί υψηλότερο low swing.Τότε,δεν έχουμε τάση.

Φυσικά,τα αντίστροφα συμβαίνουν σε ΚΑΘΟΔΙΚΗ τάση.

Για παράδειγμα,στο διάγραμμα που σας έβαλα πριν,η τάση εκείνη την ώρα ήταν καθοδική.

Μελετήστε κάποια διαγράμματα και δείτα αν μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε με μιά ματια την τάση.Στην συνέχεια θα δούμε πως χειριζόμαστε την κατάσταση.

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

29 Ιουν 2007, 20:38

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε τάση,π.χ. ανοδική.Δηλαδή 2 swing highs και 2 swing lows,στην πρέπουσα σειρά.Οι επιλογές μας είναι δύο:

Πρώτη επιλογή να αγοράσουμε το δεύτερο,υψηλότερο, low swing.Αυτή προφανώς είναι η καλύτερη είσοδος.Εχει και το μικρότερο ρίσκο,διότι το στοπ μας θα είναι 1-2 ticks κάτω απο το προηγούμενο low swing.Δεύτερη επιλογή,να αγοράσουμε το breakout του δεύτερου,υψηλότερου high swing.Το στόπ μας στο ίδιο σημείο.Αυτή η επιλογή προφανώς έχει μεγαλύτερο ρίσκο,διότι μπαίνουμε σε χειρότερο σημείο.Μπορεί όμως να είναι αναγκαστική επιλογή,αν η τιμή δεν πάει ποτέ στο χαμηλό.

Να διευκρινίσω κάτι πριν προχωρήσουμε.Οπως έχουμε πεί πολλές φορές,πριν απο τα τεχνικά συστήματα είναι το risk management.Συνεπώς,αν η κίνηση παρουσιάζει πολύ υψηλό ρίσκο,ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ.Και ας πάει η αγορά όπου θέλει μετά.Καλύτερα να "κλαίμε" διαφυγόντα κέρδη,παρά πραγματικές ζημιές.......Το trading είναι παιχνίδι πιθανοτήτων και ο πρώτος κανόνας επιβίωσης είναι το χαμηλό ρίσκο.Ολα τα άλλα έπονται....Ο γράφων το έχει πληρώσει αυτό πάρα πολλές φορές.... :)

Το ερώτημα τώρα είναι,"τι κάνουμε μετά?".Το αποτέλεσμα της κίνησης θα εξαρτηθεί,όχι απο το που μπήκαμε,αλλά απο το που θα βγούμε....Και εδώ βέβαια η τακτική διαφοροποιείται απο το πλήθος των συμβολαίων με τα οποία έγινε η κίνηση.Θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις 1,2,και 3 συμβολαίων και φυσικά τα ίδια ισχύουν για τα πολλαπλάσιά τους.

Πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να σας αφήσω το χρόνο να πειραματισθείτε λιγο με κάποια διαγράμματα,ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε σωστά τις θέσεις εισόδου και τα αρχικά stop loss.Θα τα ξαναπούμε.....

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

29 Ιουν 2007, 22:20

[img0]http://img238.imageshack.us/img238/1466/etevk8.jpg[/img0]

Επειδή είναι σχετικά δύσκολο να δείξω ένα intraday διάγραμμα σε πραγματικό χρόνο,όπου νέα βελάκια προστίθενται κάθε λίγο και αλλάζουν τα δεδομένα,προτίμησα για αρχή να σας δείξω ένα διάγραμμα μετοχήε,όπου μπορούμε να το παρακολουθήσουμε με άνεση.

Η ΕΤΕ λοιπόν έχει δείξει τον τελευταίο καιρό τα swing points που βλέπετε.Πρόθεσή μου δεν είναι να ωραιοποιήσω τα πράγματα,επιλέγοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου το σύστημα λειτουργεί άψογα.Αυτό το κάνουν οι κατ" επάγγελμα πωλητές,που δεν έχουν κάνει ποτέ τους πραγματικό trading......Ετσι επέλεξα μία μετοχή στην τύχη,και θα την παρακολουθούμε συνεχώς,ώστε να δούμε πως λειτουργεί το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες.

Κοιτάξτε κατ" αρχάς τα σήματα μέσα στην έλλειψη.Θυμηθείτε,μας ενδιαφέρουν πάντα τα δύο τελευταία swing points κάθε είδους,δηλαδή σύνολο 4.

Η τάση είναι πτωτική,άρα θα σορτάραμε την μετοχή στην μπλέ γραμμή (41.98) με αρχικό stop-loss την κόκκινη γραμμή (43.20) και θα ....χάναμε!!!!
ΟΧΙ!!! Ποτέ δεν θα γινόταν αυτή η κίνηση.....Ο λόγος? το σημείο εισόδου (41.98) έχει ενεργοποιηθεί ΠΡΙΝ σχηματισθεί το δεύτερο χαμηλότερο swing low και πούμε ότι η τάση είναι πτωτική.Αρα,είναι αργά πια,δεν υπαρχει σημείο εισόδου,άρα η κίνηση δεν θα γινόταν ποτέ....

Ενα απο τα πολύ καλά στοιχεία του συστήματος αυτού είναι ότι δίνει λίγες κινήσεις.Πολλές πιθανές κινήσεις ακυρώνονται,η δεν ενεργοποιούνται ποτέ.Αυτό είναι καλό! θέλουμε να εκτελέσουμε λίγες κινήσεις,εκείνες που έχουν πραγματικά καλές πιθανότητες επιτυχίας.....

Κοιτώντας τα τελευταία,τα πιο πρόσφατα swing points,βλέπουμε ότι έχει "στηθεί" ένα long trade.Θα αγοράσουμε είτε στην στήριξη της πρώτης μπλέ γραμμής (41.14),είτε στην διάσπαση της άνω μπλέ γραμμής στο 42.52.Προσοχή : στην διάσπαση!.Σήμερα,το υψηλό της μετοχής ήταν 42.50,όσο και το όριό μας.Στο 42.52 θα μπούμε,αν το κάνει.

Το stop-loss και για τις 2 περιπτώσεις είναι 40.98 (κόκκινη γραμμή).Βλέπετε την μεγάλη διαφορά του ρίσκου ανάμεσα στις 2 περιπτώσεις.....

Για να καλύψουμε τώρα όλες τις περιπτώσεις....αν πριν ενεργοποιηθεί το σήμα μας,είτε πάνω είτε κάτω,σχηματισθεί ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ high swing point,δηλαδή ανάμεσα στις 2 μπλέ γραμμές,τότε ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ την κίνηση.Αν σχηματισθεί high swing point στο 42.50,είναι ίσο με το προηγούμενο,ισχύουν τα πάντα.
Αν,ανάμεσα στις 2 μπλέ γραμμές,σχηματισθεί low swing point,τότε αυτό αναγκαστικά θα είναι υψηλότερο απο το προηγούμενο.Αρα,είναι το νέο χαμηλό σημείο εισόδου μας και το stop-loss πάει στο 41.10 τώρα.Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία.....

Φαίνεται πολύπλοκο,αλλά δεν είναι.Απλή παρατήρηση τιμών χρειάζεται.Οι κανόνες είναι απλοί,αλλά θέλουν πιστή εφαρμογή.Θα παρακολουθήσουμε την μετοχή και θα δούμε τι θα βγάλει....

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

04 Ιούλ 2007, 21:02

[img0]http://img46.imageshack.us/img46/641/etesu6.jpg[/img0]

Να επικαιροποιήσουμε το διάγραμμά μας,αφού τελικά έγινε το breakout και η μετοχή ήδη καταγράφει σημαντικά κέρδη :D

Το στόπ μας ανέβηκε στο 41.10,που είναι το πιο πρόσφατο low swing point που έχουμε.

Το πρόβλημα βέβαια τώρα είναι η διαχείριση της κίνησης.Εδω μας βοηθάει το να χωρίσουμε την θέση μας σε 3 τμήματα,εφ" όσον βέβαια το μέγεθός της επιτρέπει κάτι τέτοιο.Θα πουλήσουμε λοιπόν το 1/3 στην περιοχή 44.0 - 44.5 καταγράφοντας ένα γρήγορο κέρδος 3%.

Το υπόλοιπο 1/3 θα το χειριστούμε με την φιλοσοφία του 2 bar low.Και για το υπόλοιπο 1/3 θα περιμένουμε την δημιουργία υψηλότερου low swing point για να μετατοπίσουμε εκει το στόπ μας.

Η στρατηγική αυτή είναι αρκετά συντηρητική,αλλά παράλληλα αφήνει χώρο και χρόνο στην τιμή να αναπτυχθεί.Είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα για συστήματα trend following.Αλλες φορές θα λειτουργήσει καλύτερα και άλλες όχι.Οποιος έχει κάνει trading έστω και μία μέρα,γνωρίζει ότι όλα τα πιθανά σενάρια μπορούν να συμβούν.Εμείς δεν θα προδικάσουμε την πορεία της τιμής,αλλά θα αφήσουμε την αγορά να μας πει τι θα κάνουμε...

Υ.Γ Σε τέτοιου είδους κινήσεις έχουμε την μεγίστη πολυτέλεια να έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να πάρουμε αποφάσεις.Σε intraday trading,οι αποφάσεις αυτές πρέπει να παρθούν εντός δευτερολέπτων.Για υτό είναι σημαντικό να ... προπονηθούμε πρώτα σε χαλαρές καταστάσεις όπως αυτή εδώ,πριν βουτήξουμε στα βαθειά.

Οπως τόνισα πρόσφατα σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη στο fmvoice,το trading στο Χ.Α σε σχέση με intraday trading σε ξένα παράγωγα,έχει τόση σχέση,όση το νηπιαγωγείο με το πανεπιστήμιο.....

:D

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

09 Ιούλ 2007, 18:08

[img0]http://img454.imageshack.us/img454/5461/eteyh4.jpg[/img0]

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.Πουλήσαμε σήμερα το 1/3 της θέσης μας,ας πούμε στο 44.20 που είναι το μέσον της σημερινής bar.

Το στοπ για το 1/3 της θέσης μας πήγε στο 43.36 (2 bar low) και για το υπόλοιπο 1/3 κρατάμε το αρχικό στόπ.Είμαστε πάνω σε αντίσταση,έχουμε ήδη πάρει κέρδος στο 1/3 και το δεύτερο 1/3 είναι επίσης κερδισμένο.Αφήνουμε λοιπόν λίγο χώρο στην τιμή να κάνει ίσως μία διόρθωση και να σχηματίσει ένα υψηλότερο swing low,όπου θα μεταθέσουμε το στόπ μας.

Τις επόμενες μέρες περισσότερα.... :D

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

11 Ιούλ 2007, 10:19

Καλημέρα σε όλους,

ρευστοποιήσαμε (ενδοσυνεδριακά) το δεύτερο 1/3 της θέσης μας στο 43.36.Το υπόλοιπο 1/3 παραμένει με το αρχικό στόπ.

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

12 Ιούλ 2007, 18:05

[img0]http://img524.imageshack.us/img524/2610/etemk2.jpg[/img0]

Ενδιαφέροντα πράγματα βλέπουμε στο σημερινό διάγραμμα.Πρώτον,είναι πιθανόν μετά την αυριανή ημέρα,να μπορέσουμε να ανανεωσουμε το στόπ μας για το τελευταίο 1/3 της θέσης μας σε σημείο που και αυτό να είναι,έστω οριακά κερδισμένο.

Δεύτερον,σχηματίσθηκε νέο,υψηλότερο swing high.Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο,η κάποια επόμενη ημέρα,η τιμή φθάσει ενδοσυνεδριακά στο 44.50,ανοίγουμε νέα θέση long.Με τα χρήματα που έχουμε απο την πώληση των 2/3 της προηγούμενης θέσης μας.... :D Θεωρώ δε ότι,αν συνβεί αυτό,οι πιθανότητες επιτυχίας είναι καλές,διότι το 44.48 είναι πολύ ισχυρή αντίσταση που έχει ήδη κρατήσει 3 φορές!!!!

Περιττόν να πώ ότι αν ανοιχθεί νέα θέση,αυτή θα την διαχειρισθούμε,τόσον απο τεχνικής πλευράς,όσο και απο πλευράς money management,σαν αυτοτελώς νέα κίνηση.Δεν έχει καμμία σχέση με την προηγούμενη.....Edited By A45 on 1184252794

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

13 Ιούλ 2007, 18:10

[img0]http://img408.imageshack.us/img408/3790/etemw4.jpg[/img0]

Καλύτερα απ ότι περιμέναμε πήγε σήμερα η μετοχή .... :D

Μπορέσαμε έτσι να ανεβάσουμε το στοπ μας για το 1/3 που μας έχει μείνει στο 42.86,οπότε και αυτό είναι κερδισμένο.

Παράλληλα,ανοίξαμε νέα θέση στο 44.50,την οποία θα διαχειριστούμε με τον ίδιο τρόπο,ανεξάρτητα απο την τρέχουσα.Ηδη η θέση αυτή κερδίζει 1.5% περίπου.... :D

Την νέα θέση δεν θα την χειριστούμε απο εδώ....θα σας την αφήσω σαν άσκηση,είτε την έχετε κάνει με πραγματικά χρήματα,είτε θέλετε να κάνετε paper trading.Την φιλοσοφία την ξέρετε πια....

Θέλω να τονίσω 2 πράγματα : πρώτον,ότι όλες οι κινήσεις δεν θα πάνε τόσο καλά.Θα υπάρξουν και ζημιές.Το ζητούμενο είναι να έχουμε μικρές ζημιές,με υπολογισμένο ρίσκο,και απο την άλλη να παίρνουμε όσα περισσότερα κέρδη μπορούμε απο τις κερδισμένες κινήσεις.Εδώ σας δείξαμε μιά καλή μέθοδο για να το επιτύχετε...

Δεύτερον,θέλω να τονίσω ότι εμείς στον ΣΕΔ,και ειδικότερα εδώ στο trading center,δεν προσπαθούμε ούτε να διαφημιστούμε,ούτε να κάνουμε τους έξυπνους επιλέγοντας παραδείγματα απο κερδισμένες κινήσεις κατόπιν εορτής....Γι" αυτό,εγώ τουλάχιστον,όποτε θέλω να δείξω κάποια μεθοδολογία το κάνω πάντα σε πραγματικό χρόνο.Και δεν με νοιάζει αν η κίνηση αποτύχει....Οποιος έχει κάνει έστω και μία μέρα real time trading ξέρει ότι οι ζημιές είναι μέρος του παιχνιδιού.Το θέμα είναι να δείξουμε με σαφή και κατανοητό τρόπο μία τεχνική και στην συνέχεια να δούμε πως θα χειριστούμε μία κίνηση,σε πραγματικό χρόνο,είτε πάει καλά είτε όχι.Μόνον έτσι υπάρχει ωφέλεια για τους αναγνώστες.....

Συνεχίζω να διαβάζω σε άλλα sites είτε πολύ ωραία διαγράμματα που λένε τι θα ΕΠΡΕΠΕ να είχε κάνει κάποιος,είτε γνώμες και απόψεις χωρίς τεκμηρίωση...Ολα αυτά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα! Μα τίποτα....

Υ.Γ. Οπως είδα πολύ σωστά να γράφει σε άλλο site προ ημερών ένας καλός φίλος,μόνον όταν βάλεις εντολές σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρόνο και με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρήματα,μόνον τότε μπορείς να αξιολογήσεις την οποιαδήποτε μέθοδο και παράλληλα τον εαυτό σου.Η μέθοδος μπορεί να είναι άριστη.Το θέμα είναι αν ΕΣΥ μπορείς να την εφαρμόσεις.....Εκεί είναι η πραγματική δοκιμασία της πειθαρχίας σου,της εμπιστοσύνης σου στο σύστημα,της εμπιστοσύνης σου στον εαυτό σου....Ολα τα άλλα είναι για να περνάμε την ώρα μας.....

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

20 Ιούλ 2007, 18:02

[img0]http://img482.imageshack.us/img482/9209/etemo4.jpg[/img0]

Στο 44.68 ανέβηκε σήμερα το στόπ μας για το εναπομείναν 1/3 της,ήδη κερδισμένης θέσης μας.Η μεγάλη σημερινή reversal bar μπορεί να φοβίζει,αλλά είναι ακόμα μακριά απο το στόπ μας.Εμείς παραμένουμε πιστοί στην στρατηγική μας και θα βγούμε μόνον όταν μας το πεί η τιμή και μόνον αυτή !

Υ.Γ. Και η άλλη θέση,την οποία δεν παρακολουθούμε απο εδώ,αλλά την δώσαμε σαν άσκηση,είναι ελαφρά κερδισμένη.Εδώ βέβαια αντιστάσεις δεν υπήρχαν για να τεθεί τιμή στόχος,αλλά αν κάποιος ρευστοποιούσε το 1/3 με κέρδος 3-3.5% και για τα υπόλοιπα έχει βάλει στόπ το 2 bar low και το swing low,είναι ακόμα μέσα στην κίνηση,έχοντας εξασφαλίσει ένα,μικρό έστω κέρδος.....

:D

steve
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 16 Φεβ 2006, 21:28

12 Αύγ 2007, 22:50

Διάβασα προσεκτικά το άρθρο και θα ήθελα αν μου επιτρέπετε
να εκφράσω τις εξής παρατηρήσεις-απορίες:
1) Η High bar της 19/06 νομίζω ότι δεν είναι έγκυρη διότι οι
μπάρες εκατέροθέν της δεν έχουν χαμηλότερα χαμηλά, ενώ στον ορισμό στην αρχή του άρθρου τονίζεται ότι πρέπει να έχουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ χαμηλότερα χαμηλα. Αυτό μεταθέτει τη High Bar στις 4/07 με δραματικές επιπτώσεις στο trade.
2) Είναι αδύνατον να αγοράσει κανείς στα 14,10 ΚΑΙ να είναι συνεπείς με τους ορισμούς που δόθηκαν. Η Low Bar στις 25/06 δεν μπορεί να σχηματιστεί πριν τις 27/06 γιατί κατά τον ορισμό των Bars, όπως δόθηκε, χρειάζονται 5. Η καλύτερη τιμή που μπορεί να αγοράσει κανείς είναι 14,30 στις 27/06, όταν και σχηματίστηκε η Low Bar.
Το καλό το διαλέγουμε, δεν το επιβάλλουμε

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

13 Αύγ 2007, 11:14

Αγαπητέ φίλε,

κατ" αρχάς να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τις παρατηρήσεις σου.Στα ερωτήματά σου τώρα:

1. Η bar στις 19/6/07 σαφέστατα και είναι έγκυρη.Πρόσεξε τον ορισμό της high swing bar: πρέπει να έχουμε εκατέρωθεν 2 bars με χαμηλότερα χαμηλά,ΠΡΙΝ παραβιασθεί το υψηλό της high swing bar.Δεν μας ενδιαφέρει να είναι οι αμέσως επόμενες η προηγούμενες.Μπορεί να είναι οποιεσδήποτε.Αρκεί να μην παραβιασθεί το υψηλό,διότι τότε χάσαμε το pivot.

Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο σύστημα δεν κωδικοποιείται εύκολα σε γλώσσα Metastock,και ο εντοπισμός των bars γίνεται χειροκίνητα.

2.Σε ότι αφορά την δεύτερη παρατήρηση,αδυνατώ να καταλάβω τον συλλογισμό....Που βρέθηκαν οι τιμές 14,10 και 14,30? για την μετοχή της ΕΤΕ μιλάμε.....

steve
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 16 Φεβ 2006, 21:28

13 Αύγ 2007, 22:15

Σας ευχαριστώ πολύ, η επεξήγησή σας ήταν διαφωτιστική.

Οι τιμές 14,10 και 14,30 είναι αναριθμητισμοί των 41,10 και 41,30.
Αν δεν γίνομαι ενοχλητικός θα ήθελα, αν θέλετε να διευκρινίσετε το εξής σημείο, που είναι και το υπ"αριθμόν 2 ερώτημά μου:
Για να χαρακτηριστεί Low Swing Bar (LSB) η μπάρα στις 25/06
συνηγορούν, από ότι κατάλαβα, οι εξής (κοντινότερες) μπάρες:
20/06 και 22/06 από πριν, αφού η μπάρα στις 21/06 έχει χαμηλότερα υψηλά,
και 26/06 και 28/06 από μετά, αφού η μπάρα στις 27/06 έχει
επίσης χαμηλότερα υψηλά.

Το συμπέρασμα που εξάγω είναι ότι δεν θα ξέρω ότι η μπάρα
στις 25/06 είναι LSW πριν δω την μπάρα 28/06, δηλαδή στην καλύτερη θα αγοράσω στην τιμή 41,90 στις 29/06.

Είναι σωστά όλα αυτά;
και
Το καλό το διαλέγουμε, δεν το επιβάλλουμε

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

13 Αύγ 2007, 23:22

Και ναι και όχι..... :D

Νομίζω ότι η δεν είδες καλά τις ημερομηνίες,η δεν διάβασες προσεκτικά τα προηγούμενα posts,όσο διαρκούσε η κίνηση.

Κατ" αρχάς,όσα γράφεις για την μπάρα στις 25/6 είναι πολύ σωστά.Απο κει και πέρα όμως μπερδεύτηκες νομίζω....Η αγορά μας έγινε την 3/7 στο 42.52,δηλαδή στο breakout.Το στόπ μας απο την στιγμή εκείνη ήταν το 41.10,δηλαδή 2 ticks κάτω απο το χαμηλό της μπάρας της 25/6,η οποία προφανώς ήταν ήδη low swing bar την ημέρα εκείνη.

Προσπάθησε να επαναλάβεις την κίνηση χωρίς να κοιτάς τις επόμενες μπάρες και θα δείς ότι όσα γράφω είναι απολύτως συμβατά με την μεθοδολογία.Σου θυμίζω,αν αυτό έχει κάποια αξία,ότι η κίνηση έγινε σε πραγματικό χρόνο....Δηλαδή,τα σχόλια επικαιροποιούντο όχι κατόπιν εορτής,αλλά τις ημέρες που εξελίσσετο η κίνηση.Ακόμη και κάποιο στόπ που είχα βάλει και κτυπήθηκε ενδοσυνεδριακά,το ανέφερα νομίζω το ίδιο βράδυ.

Η μέθοδος αυτή αγαπητέ φίλε έχει 2 σοβαρά πλεονεκτήματα.Πρώτον και κύριον,δεν χρησιμοποιεί δείκτες η γραμμές,η οτιδήποτε άλλο τεχνικό,άρα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ένα απλό καθαρό διάγραμμα,χωρίς την ανάγκη να επιστρατευθεί ειδικό software.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι όλες οι κινήσεις συμβαδίζουν με την επικρατούσα,εκείνη την στιγμή ,τάση.Αρα,αν η αγορά έχει momentum όπως λέμε,θα είμαστε κι εμείς μέρος αυτού του momentum.

Το μειονέκτημά της είναι ότι εξαρτάται απο το time frame του διαγράμματος.Δηλαδή,αν πάμε σε άλλο time frame μπορεί οι high και low swing bars να δείχνουν άλλη τάση....Υπάρχει όμως λύση και γι" αυτό:

Εφ" όσον δουλεύουμε σε ημερήσιο διάγραμμα,μπορούμε να εξετάσουμε το εβδομαδιαίο διάγραμμα της μετοχής και να δούμε αν οι τάσεις στα δύο διαγράμματα συμπίπτουν.Αν όχι,δεν εκτελούμε την κίνηση....

Ειδικά σε ημερήσια διαγράμματα μετοχών,έχουμε την άνεση του χρόνου να κάνουμε τον έλεγχο αυτόν.Σε intraday διαγράμματα τα πράγματα είναι πιο πιεστικά.Και εκεί όμως μπορούμε αν π.χ. δουλεύουμε σε 5-λεπτο διάγραμμα,να εξετάσουμε το 30-λεπτο η το ωραιαίο διάγραμμα και να δούμε αν οι τάσεις συμπίπτουν.

Αν θέλεις την συμβουλή μου,δοκίμασε την μέθοδο σε 4-5 μετοχές,σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα,ώστε να μπορείς εύκολα να διακρίνεις οπτικά τις μπάρες.Οπως έχω τονίσει σε πάμπολλες περιπτώσεις,η κερδοφορία η μη της μεθόδου,όπως και οποιασδήποτε άλλης,εξαρτάται περισσότερο απο το money management και το trade management.Το παράδειγμα της ΕΤΕ βγήκε κατά σύμπτωση πολύ καλό,διότι δούλεψαν και τα 3 είδη στοπ που είχαμε βάλει.Μην περιμένεις ότι όλα θα λειτουργήσουν καλά σε όλες τις περιπτώσεις.Το ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη στο σύστημα και η πειθαρχία στην εφαρμογή του....

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες