Dimigon
Δημοσιεύσεις: 2094
Εγγραφή: 29 Απρ 2002, 03:33

25 Μαρ 2006, 19:45

CTT wrote from ""N"" forum
============================

Απροσδιοριστία & Αναγκαιότητα Part II

==============================
Το μετέωρο βήμα των αγορών
____

Όταν ο κ. Έλλιοτ, λογιστής στο επάγγελμα, ανέλυε τον Dow των αρχών του αιώνα δε μπορούσε να σκεφθεί ότι αρκετές δεκαετίες αργότερα οι ανακαλύψεις του θα αποτελούσαν το επίκεντρο τόσων έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

Η πρόβλεψη του μέλλοντος και ειδικά της μελλοντικής πορείας των οικονομικών αγορών ανέκαθεν κέντριζε τον άνθρωπο και τη ροπή του προς το εύκολο κέρδος, οπότε όταν ο Prechter έβγαλε τον Έλλιοτ απ΄ το ...χρονοντούλαπο πριν δυό-τρεις δεκαετίες ήταν φυσικό να προκαλέσει ενδιαφέρον και οπαδούς.

Ο χρόνος κύλησε, ο Prechter έγινε ένας ακόμα γκουρού των αγορών, μάλλον έβγαλε περισσότερα χρήματα από τις συμβουλές που έδινε παρά από trading και σήμερα τάχει παρατήσει τελείως, συνεχίζοντας να εισπράττει όμως συνδρομές μέσω του Ινστιτούτου του, το οποίο φημίζεται για τις ελεγχόμενες έως ολότελα λαθεμένες μετρήσεις του. Παράλληλα εμφανίσθηκε και ένα πλήθος παραλλαγών της κανονιστικής του πρότασης, αφού ή ίδια είναι πανθομολογουμένως ατελής και αντιφατική, έτσι ώστε κάθε ελλιοτίστας να αναγκάζεται να ΄΄θεσπίζει΄΄ τους δικούς του κανόνες, προκειμένου να κάνει τις μετρήσεις του, πολλές φορές παρεκκλίνοντας δραματικά από την αρχική διατύπωση του Prechter (κάτι καθόλα νόμιμο και εποικοδομητικό πάντως). Πιο γνωστή περίπτωση αυτή του Neely, ο οποίος έχει δημιουργήσει με το αναθεωρητικών απόψεων βιβλίο του και την εν γένει δραστηριότητά του (Ινστιτούτο έχει κι αυτός) ένα ιδιαίτερο παρακλάδι-σχολή στις τάξεις των Ελλιοτιστών. Οι ΄΄Νιλιστές΄΄ μάλιστα προχωρούν κατά κανόνα ένα βήμα παρακάτω απ΄ τον ίδιο το Νίλι, αναθεωρώντας τις αναθεωρήσεις του, μέχρι του σημείου να μη μένει πολλές φορές τίποτε σχεδόν από το αρχικό κανονιστικό σχέδιο του Έλλιοτ πλην των ίδιων των κυμάτων και της χρήσης των σχέσεων Fibonacci.

Παράλληλα άλλοι ερευνητές της αγοράς χρησιμοποιούν κύματα & Fibo για να περιγράψουν κατά την εκτίμησή τους επαναλαμβανόμενους σχηματισμούς της διακύμανσης, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο που να παραπέμπει σε Έλλιοτ, όπως ο Pesavento και ο ανακαλύψας τα Wolfe Waves (μου διαφεύγει το όνομα). Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα όμως στην εξέλιξη των Ελλιοτιστών, οι διαφορές τους από αυτούς είναι πλέον δυσδιάκριτες.

¶ρα θα ήταν εύλογο να ορίσουμε όλα αυτά τα γνωστικά συστήματα ως συστήματα που ερευνούν τη σχέση χρόνου-τιμής μέσω δισδιάστατων κυματικών μορφών & των αναλογιών τους: Χ ο άξονας του χρόνου, Υ ο άξονας τιμών.

Ευσταθεί όμως αυτός ο ορισμός;

Είναι πραγματικά ελεύθερος ένας δείκτης π.χ. να πάει ανά πάσα στιγμή όπου θέλει (απροσδιοριστία) ή η διακύμανσή του υπόκειται σε περιορισμούς (αναγκαιότητα) ON DUPLICATE KEY UPDATE bbcode_uid=VALUES(bbcode_uid), post_subject=VALUES(post_subject), post_text=VALUES(post_text);

Και αν ισχύει το δεύτερο (διότι αν ισχύει το πρώτο, η κουβέντα τελειώνει εδώ), είναι δυνατόν να εξαχθεί ο προορισμός του εκ των προτέρων από τις μέχρι τούδε κινήσεις του;

Με δυό λόγια: οι νομοτέλειες κίνησης μιας αγοράς/των αγορών καθορίζουν επακριβώς τη μελλοντική της τροχιά εκ των προτέρων; και αν ναι, ποιό το νόημα πλέον αυτής της αγοράς, αφού όλοι θα ξέρουν πού θα πάει; Ποιός θα χάσει δηλαδή; (διότι αγορά που κερδίζουν όλοι δεν έχει ακόμη εφευρεθεί ;-))))

Dimigon
Δημοσιεύσεις: 2094
Εγγραφή: 29 Απρ 2002, 03:33

25 Μαρ 2006, 19:48

CTT Wrote :

Part iii
Όχι, ο ΔΑΧ δε μπορεί να πάει όπου θέλει!...
___

Το προηγούμενο μέρος έκλεινε με το εξής ερώτημα:

Με δυό λόγια: οι νομοτέλειες κίνησης μιας αγοράς/των αγορών καθορίζουν επακριβώς τη μελλοντική της τροχιά εκ των προτέρων; και αν ναι, ποιό το νόημα πλέον αυτής της αγοράς, αφού όλοι θα ξέρουν πού θα πάει; Ποιός θα χάσει δηλαδή; (διότι αγορά που κερδίζουν όλοι δεν έχει ακόμη εφευρεθεί ;-))))

Προτού προχωρήσουμε στη θεωρητική αντιμετώπιση του ερωτήματος, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην ...πρακτική του αντιμετώπιση. Είναι γνωστό ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης απαιτεί ένα ποσό για τη διασφάλιση του broker από πιθανές απώλειες του trader, το γνωστό margin. Αυτό ποικίλλει από αγορά σε αγορά και από broker σε broker, αντιστοιχεί όμως επίσημα στο 11% της αξίας του δείκτη περίπου (πολλοί brokers προσφέρουν σαφώς κατώτερα margins). Επειδή πρώτιστη αρχή στις χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι η διασφάλιση της ρευστότητας των συμμετεχόντων (ας θυμίσουμε εδώ ότι το κραχ του 29 οφειλόταν κατά μεγάλο μέρος, αν όχι αποκλειστικά, στην παραβίαση αυτής της αρχής), πρέπει να θεωρήσουμε το ποσοστό αυτό (11%) ως τη δυσμενέστερη εκδοχή που μπορεί να συμβεί σε έναν trader σε μία ημέρα. Σε μονάδες ΔΑΧ αυτό αντιστοιχεί με τα σημερινά δεδομένα σε 530 μον περίπου.

¶ρα, αφού οι κατ΄ εξοχήν εμπλεκόμενοι, τα χρηματιστήρια παραγώγων και κατ΄ επέκταση οι brokers θεωρούν τις 530 μον ως τη μέγιστη πιθανή μεταβολή του ΔΑΧ σε μία ημέρα, δεν έχουμε λόγο εμείς να θεωρήσουμε κάτι άλλο ως πιθανότερο, όσο δε συμβαίνουν μοναδικά και εξαιρετικά σπάνια γεγονότα (εισβολή Αρειανών φερ΄ ειπείν, όπου και τότε όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να κλείσει η αγορά).

Επομένως μπορούμε να θεωρήσουμε ως πρακτικά αποδεδειγμένο ότι ο ΔΑΧ δε μπορεί να λάβει σε κάθε μελλοντικό χρονικό σημείο οποιαδήποτε τιμή σε σχέση με το τώρα, υπόκειται σε περιορισμούς.

Από την άλλη όμως είναι εξ ίσου προφανές (για το λόγο που αναφέρθηκε στο ερώτημα ήδη) ότι ούτε τελείως προβλέψιμη μπορεί να είναι η μεταβολή του (από το μέσο συμμετέχοντα τουλάχιστον), διότι τούτο θα αναιρούσε την ίδια την αγορά. Για το λόγο αυτό εξ άλλου ο γράφων έχει τη βεβαιότητα, ότι πολυσυζητημένες και διαδεδομένες μέθοδοι πρόβλεψης αποτυγχάνουν όσο πιο διαδεδομένες και συζητημένες είναι, έως του σημείου παντελούς αποτυχίας ;-) Θεωρώ ότι η αγορά διαθέτει (επίσημους και ανεπίσημους) μηχανισμούς αυτορύθμισης, ώστε να διαψεύδει διαρκώς τις πολύ γνωστές μεθόδους πρόβλεψης και να κρατά το παιχνίδι ανοικτό.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από το συνυπολογισμό των ανωτέρω είναι ότι μία αγορά δεν είναι ούτε 100% προβλέψιμη, ούε όμως 100% απρόβλεπτη. Είναι μερικώς προβλέψιμη, άρα και μερικώς απρόβλεπτη. Έχει δηλαδή αν αναπαραστήσουμε το 100% ως μονάδα (100/100) κλασματική προβλεψιμότητα:

0

όπου pr: προβλεψιμότητα

Συνήθως δε η κλασματική προβλεψιμότητα της αγοράς εμφανίζεται σε μία μόνον εκ των δύο βασικών της παραμέτρων (χρόνος-τιμή): όταν οι πολλοί περιμένουν π.χ. την αγορά να πέσει, εκείνη όντως πέφτει, αλλά σε χρόνο που ...έχουν πάψει πια να την περιμένουν ;-).

Κρατάμε αυτό το συμπέρασμα που είναι κατά τη γνώμη μου θεμελιώδες και προχωράμε σε ένα άλλο κεφάλαιο, που σκοπεύει να διερευνήσει τον τύπο κίνησης της αγοράς: ΔΑΧ και ακτή του Koch.

------------------------------------

Dimigon
Δημοσιεύσεις: 2094
Εγγραφή: 29 Απρ 2002, 03:33

25 Μαρ 2006, 19:49

ctt wrote

----------------------------

Το συμπέρασμα που προκύπτει από το συνυπολογισμό των
ανωτέρω είναι ότι μία αγορά δεν είναι ούτε 100% προβλέψιμη, ούε όμως 100%
απρόβλεπτη. Είναι μερικώς προβλέψιμη, άρα και μερικώς απρόβλεπτη.
Έχει δηλαδή αν αναπαραστήσουμε το 100% ως μονάδα (100/100) κλασματική
προβλεψιμότητα:

0
όπου pr: προβλεψιμότητα

A45
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: 28 Φεβ 2002, 06:02
Τοποθεσία: ATHENS

25 Μαρ 2006, 21:36

Θα μου επιτρέψετε κατ" αρχάς να σας συγχαρώ τόσο για το θέμα της συζήτησης,όσο και για το υψηλό επίπεδο των άρθρων.

Διάβασα πολύ προσεκτικά αυτά που γράφετε και προσπάθησα να τα συγκρίνω με τους δικούς μου προβληματισμούς και αναζητήσεις.Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός που μπόρεσα πλέον να απαγκιστρωθώ απο την ιδέα ότι ίσως ο επόμενος δείκτης,ο επόμενος ταλαντωτής η το επόμενο βιβλίο θα μου δώσει την λύση για την επιτυχία στις αγορές.

Αν κατάλαβα καλά,θεωρείτε ότι η πρόγνωση είναι μία αιτιολογημένη πρόβλεψη.Δεκτόν.Εδώ όμως κατά την γνώμη μου υπεισέρχεται καθοριστικά ο παράγων του χρόνου αλλά και της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς.Κατ" αρχάς πάντα μιλάμε για πιθανότητες ετσι? με το σκεπτικό αυτό έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να προβλέψω σωστά για το που θα βρίσκομαι σε 3 λεπτά απο το να προβλέψω που θα βρίσκομαι σε 10 μέρες.Ο λόγος είναι πολύ απλός.Μπορώ να ελέγξω που θα βρίσκομαι σε 3 λεπτά! ασφαλώς υπάρχει και η πιθανότητα να φωνάξει "πιάσαμε φωτιά" ο απο κάτω και να τρέξω έξω απο το σπίτι μου.Αλλά είναι μικρή.Μπορώ να στοιχηματίσω με μεγάλη σιγουριά για το γεγονός αυτό.Οπως μπορώ να προβλέψω με 100% βεβαιότητα ότι σε π.χ. 50 χρόνια δεν θα ζώ.Αλλά δεν μπορώ να προβλέψω που και με ποιόν τρόπο θα πεθάνω.Εκτός και αν το προκαλέσω εγώ,δηλαδή αν μπορεσω να το ελέγξω.....

Υπάρχουν βέβαια και γεγονότα που μπορώ να προβλέψω χωρίς να τα ελέγχω.Οπως π.χ. ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι θα είναι μέρα και όχι νύχτα.Δεν θα βρεθεί κανείς όμως να στοιχηματίσει για το αντίθετο μαζί μου.....

Σε ότι αφορά τις αγορές,καταλήγω πλέον στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες κινήσεις της βασίζονται σε αυτοεπαληθευόμενη προφητεία.Δηλαδή αν είμαστε 100 άτομα και έχουμε μάθει ότι π.χ. η τιμή θα αντιδράσει στο χαμηλό της ημέρας,τι κάνουμε? πάμε και αγοράζουμε εκεί! κάποιοι άλλοι που ήδη είναι short πάνε και παίρνουν κέρδη εκεί διότι έχουν διδαχθεί το ίδιο πράγμα!!! άρα,η στήριξη γίνεται ισχυρότερη.Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο μάγκες που ξέρουν ότι 4-5 ticks κάτω απο το χαμηλό της ημέρας έχουμε βάλει τα στόπ μας.Και πάνε και τα χτυπάνε,επιταχύνοντας την αντίστροφη κίνηση !

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που απάντησε ο καθηγητής κάποιου σεμιναρίου για Fibbo,όταν τον ρώτησε ένας μαθητής αν τα Fibbo δουλεύουν πάντοτε.Η...αφοπλιστική απάντησή του :"δουλεύουν όταν δουλεύουν.Τις υπόλοιπες φορές δεν δουλεύουν !!!".

Εβλεπα τις προάλλες ένα χαρακτηριστικό διάγραμμα του volatility του S&P με τον χρόνο.Η καμπύλη είναι έντονα πτωτική και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στα χαμηλά επίπεδα.Αμεσο αποτέλεσμα του system trading.....αυτός είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί discount brokers δίνουν τόσο χαμηλά margins.Γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή οι μισοί πελάτες τους είναι long και οι άλλοι μισοί short.....

Μήπως λοιπόν ασχολούμαστε με μια χαμένη υπόθεση? μήπως πρέπει και εμείς να εκμεταλλευθούμε την αφέλεια των άλλων και να το ρίξουμε στην διδασκαλία και στις συμβουλές? μπορεί η πειθαρχία και το money management να μας δόσει το μικρό εκείνο πλεονέκτημα έναντι των άλλων,ώστε να είμαστε,έστω και λίγο,σταθερά κερδισμένοι?

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλα sites του εξωτερικού έχουν τα τελευταία χρόνια επικεντρωθεί σε συστήματα που είναι πολύ απλά τεχνικά,αλλά έχουν την στήριξη της στατιστικής ανάλυσης.Το πρόβλημα είναι πως εφαρμόζονται πρακτικά οι μέθοδοι αυτοί,που προυποθέτουν ότι κάνεις όλες τις κινήσεις.Με ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό σύστημα? μα και άν ακόμα υπήρχε κάτι τέτοιο,προσωπικά δεν θα το ακολουθούσα.Θα μου έπαιρνε όλη τη χαρά....θέλω να κερδίσω ε΄γω όχι το σύστημα :D

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης