ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1848
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

03 Σεπ 2010, 09:29

Ο Θεός δεν έχει θέση στις θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος υποστηρίζει ο καθηγητής Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, στο τελευταίο του βιβλίο αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουν σήμερα οι Times.

Αν και ο Στίβεν Χόκινγκ σε προγενέστερο βιβλίο του, A Brief History of Time, είχε υποστηρίξει πως η πίστη στην ύπαρξη Θεού δεν είναι ασύμβατη με την επιστήμη, στο νέο του βιβλίο αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο Θεός στη δημιουργία του Bing Bang.

Απορρίπτοντας, λοιπόν, τη θεωρία του Νεύτωνα, πως το Σύμπαν ήταν δημιούργημα του Θεού και ότι δεν μπορεί να προέκυψε από το χάος, εκτιμά πως "το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί από μόνο του".

"Εάν καταφέρουμε να ανακαλύψουμε μια ολοκληρωμένη θεωρία, θα αποτελούσε τον υπέρτατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είναι σαν να γνωρίζουμε το μυαλό του Θεού", σημειώνει ο καθηγητής.
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1848
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

03 Σεπ 2010, 09:31

Το σύμπαν δεν είχε ανάγκη τον Θεό για να δημιουργηθεί, υποστηρίζει ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε ένα νέο βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου του.

Το Big Bang ήταν το αποτέλεσμα των αναπόφευκτων νόμων της φυσικής για να δημιουργηθεί αυθόρμητα, και δεν χρειάζονταν το Θεό για να ΅ανάψειΆ τη σπίθα της δημιουργίας του σύμπαντος, συμπεραίνει.

"Το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; Όχι", απαντά ο διασημότερος βρετανός επιστήμονας. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής, εξηγεί.

"Επειδή υπάρχει ο νόμος της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί από μόνο του, εκ του μηδενός. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει κάτι, για τον οποίο υπάρχει το σύμπαν, για τον οποίο υπάρχουμε εμείς", προσθέτει ο επιστήμονας.

"Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ενεργοποιήσει το σύμπαν", αποφαίνεται.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο Hawking τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένας «προσωπικός» Θεός. Και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι: έχει επιλεγεί από τον Θεό ο τρόπος που το σύμπαν ξεκίνησε για λόγους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ή αυτό καθορίστηκε με βάση τους νόμους της επιστήμης; Πιστεύω στο δεύτερο. Αν θέλετε, μπορείτε να ονομάσετε τους νόμους της επιστήμης σαν ΅ΘεόςΆ, αλλά δεν θα είναι ένας προσωπικός Θεός που θα μπορούσατε να συναντήσετε, και να του θέσετε ερωτήσεις."r

Με τη δήλωση αυτή ο Στίβεν Χόκινγκ αποστασιοποιείται από προηγούμενες δηλώσεις του, καθώς ως τώρα υποστήριζε πως το να θεωρούμε τον Θεό δημιουργό του σύμπαντος δεν είναι κάτι ασύμβατο με την επιστήμη.

Στο νέο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει στις 9 Σεπτεμβρίου με τίτλο "Το Μεγάλο Σχέδιο" ("The Grand Design") και το οποίο έχει συγγράψει από κοινού με τον αμερικανό φυσικό Leonard Mlodinow του Caltech, αποδομεί τη θεωρία του Ισαάκ Νεύτωνα σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δεν μπορεί να δημιουργήθηκε χωρίς το χέρι του Θεού.

Ο Χόκινγκ επικαλείται ιδιαίτερα την ανακάλυψη, το 1992, ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο άλλο από τον Ήλιο. "Αυτό καθιστά τη σύμπτωση των συνθηκών μας (ένας μόνο Ήλιος και μια τέλεια απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο) πολύ λιγότερο αξιοσημείωτη, πολύ λιγότερο πειστική ως απόδειξη ότι η Γη σχεδιάστηκε προσεκτικά με το συγκεκριμένο στόχο να μας ικανοποιεί, εμάς τους ανθρώπους", γράφει ο επιστήμονας.

Πηγή: δίκτυοEdited By ENGLEZOS on 1283495596
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης