86-1136903801

02 Απρ 2006, 21:20

Η δημιουργία του πρώτου υπολογιστή της Apple την 1η Απριλίου 1976 δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Ήταν μια καινοτομία που οδήγησε στο γραφικό περιβάλλον εργασίας, στο «ποντίκι», τον Mac και, πιο πρόσφατα, στο iPod -μια σειρά προϊόντων που συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της σημερινής αγοράς υπολoγιστών.

Με αρχικό κεφάλαιο 1.300 δολαρίων, που προήλθε από την πώληση ενός παλιού Volkswagen, ο Στιβ Τζομπς -που μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι πνευματικής αναζήτησης στην Ινδία- και ο Στιβ Βόσνιακ ξεκίνησαν την εταιρεία τους με τη συναρμολόγηση του Apple I σε ένα γκαράζ του Πάλο Αλτο στην Καλιφόρνια.

Ένα χρόνο αργότερα, παρουσίασαν το πρώτο τους μοντέλο μαζικής παραγωγής, τον πρωτοποριακό Apple II, που έφερε έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων και ξεκίνησε μια επεισοδιακή επιχειρηματική ιστορία, με μεγάλες επιτυχίες αλλά και παταγώδεις αποτυχίες.

«Η Apple, αναμφισβήτητα, είναι ένα εταιρικό αμερικανικό είδωλο» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάικλ Γκάρτενμπεργκ, αναλυτής της γνωστής εταιρείας ερευνών JupiterResearch. «Τα προϊόντα που εφηύρε η Apple καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, σκέφτονται και παίζουν».

Η Apple «σχηματοποίησε» τη βιομηχανία υπολογιστών με τον υπολογιστή Macintosh II, ο οποίος για πρώτη φορά προσέφερε το γραφικό περιβάλλον εργασίας με εικονίδια που μπορούσε ο χρήστης να κλικάρει, καθώς και μια συσκευή ανάγνωσης CD.

Στην πολύχρονη ιστορία της, πάντως, η εταιρεία συχνά κατέληξε σε φιάσκο, όπως συνέβη με τον ογκώδη «φορητό» που λάνσαρε το 1989 και το υπερβολικά ακριβό Lisa το 1983.

Οι υπολογιστές της Apple θεωρήθηκαν από μια μεγάλη μερίδα του κοινού μηχανές για χομπίστες, και σύντομα η IBM και οι κατασκευαστές συμβατών PC κατέλαβαν τη μερίδα του λεόντος στο χώρο των υπολογιστών γραφείου και επιχειρήσεων.

H Apple, ωστόσο, δημιούργησε η ίδια την αγορά των συστημάτων σελιδοποίησης κειμένου (desktop publishing) και μέχρι σήμερα διατηρεί φανατικούς οπαδούς στο χώρο της γραφιστικής, της φωτογραφίας, της μουσικής και των τεχνών γενικότερα.

Όμως το μερίδιο της Apple στην αγορά προσωπικών υπολογιστών έπεσε πολύ χαμηλά λόγω των PC, και η εταιρεία εισήλθε σε μια «κρίση ταυτότητας» που οδήγησε τελικά στην απομάκρυνση του Στιβ Τζομπς το 1985. Τη δεκαετία του 1990 η Apple γνώρισε κυρίως απώλειες, μέχρι την επιστροφή του Τζομπς το 1997.

Ο εφευρετικός διευθύνων σύμβουλος επαναδιαμόρφωσε τη γραμμή προϊόντων της Apple με τον υπολογιστή iMac, το φορητό iBook, τα επαγγελματικά συστήματα PowerMac και, πριν από μερικά χρόνια, το εξαιρετικά δημοφιλές φορητό τζουκμποξ iPod, που αργότερα επέτρεψε στην εταιρεία να εισέλθει δυναμικά στο χώρο της μουσικής με το ηλεκτρονικό δισκοπωλείο iTunes.

Όμως παρά την επιτυχία της σε συγκεκριμένους κύκλους επαγγελματιών και φανατικών της υψηλής αισθητικής, ακόμα και σήμερα η Apple δεν ξεπερνά το 5% της αγοράς προσωπικών υπολογιστών.

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η επιτυχία του iPod και τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος Mac OS X θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εισέλθει σε μια νέα περίοδο μαζικής αποδοχής.

«Η επόμενη μάχη στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών δεν είναι το σχεδιαστήριο, αλλά το σαλόνι, και η Apple βρίσκεται σε πολύ καλή θέση» σχολιάζει ο Τιμ Μπατζάριν της Creative Strategies.

«Για όσο διάστημα ο Τζομπς βρίσκεται στο πηδάλιο, πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να σπρώχνουν τα όρια της καινοτομίας. [Ο Τζομπς]πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν τον βλέπω να αλλάζει άποψη.

news.in.grEdited By VANG-HAI on 1144003373

christos
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 16 Αύγ 2005, 11:40

03 Απρ 2006, 00:50

[quote0]...«Η Apple, αναμφισβήτητα, είναι ένα εταιρικό αμερικανικό είδωλο»...[/quote0]
Ένα φρέσκο φρούτο για τριάντα ολόκληρα χρόνια όπως γράφεις Βαγγέλη...παρά τις...δαγκωματιές που έχει δεχτεί...
Από τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να παραδειγματίζονται τα "μπουμπούκια" μας και να προσπαθούν να γίνουν κάποτε...φρούτα και όχι να ρίχνουν τα πέταλά τους στο πρώτο θρόισμα του αγέρα. :(Edited By christos on 1144014731

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης