Inno
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: 05 Απρ 2006, 20:44

16 Μάιος 2006, 22:21

Πώς η Αλουμίνιον πληρώνει χαμηλότερη τιμή ρεύματος

Του Δημήτρη Παφίλα

Απίστευτο κι… όμως ελληνικό. Από την 1η Απριλίου 2006 η Αλουμίνιον της Ελλάδος προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο (45,7 ευρώ/ mwh ), σε μια τιμή δηλαδή, η οποία είναι χαμηλότερη από αυτή που θα προέκυπτε από την φόρμουλα που χρησιμοποιούσε η Γαλλική Pechiney εδώ και σαράντα χρόνια!

Με βάση αυτό, αλλά και το γεγονός ότι προ ημερών αυξήθηκε η ποσότητα βωξίτη κατά 75% και μειώθηκε παράλληλα το κόστος 3,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, δεν θα είναι παράξενο να διαμορφωθούν τα κέρδη του Αλουμινίου σε επίπεδα ρεκόρ για το 2006 (84 εκατ. ευρώ οι εκτιμήσεις). Γιατί, όμως, αγοράζει χαμηλότερα την τιμή ρεύματος η Αλουμίνιον; Αυτό συμβαίνει, διότι (ότι βάσει του νόμου του 1960) η τιμή του ρεύματος υπολογιζόταν ανά μήνα με βάση α) τις διεθνείς τιμές αλουμινίου β) την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και γ) τιμή στερεών καυσίμων. Επειδή λοιπόν, οι τιμές του αλουμινίου και καυσίμων εκτοξεύθηκαν, η τιμή που θα πλήρωνε σήμερα η ΑτΕ - βάσει των παραπάνω παραμέτρων - διαμορφώνεται πάνω από τα 45, 7 ευρώ / MWH. Όπως δήλωσε στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η εταιρεία αμφισβητεί νομικά τόσο τη λήξη του συμβολαίου του 1960, γι΄ αυτό έχει προσφύγει στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφασίσουν εάν θα παραταθεί για μια πενταετία.

Μέχρι τότε, η ΔΕΗ αποφάσισε μονομερώς ότι θα πωλεί στην Αλουμίνιον σε μια τιμή από την οποία χάνει! Εάν, όμως, αλλάξουν οι παράμετροι της φόρμουλας, δηλαδή μειωθούν οι διεθνείς τιμές αλουμινίου και αυξηθεί το πετρέλαιο, τότε η Αλουμίνιον θα παράγει ρεύμα με μεγαλύτερο κόστος. Εξ ου και η προσφυγή στα δικαστήρια.

Το συμβόλαιο αλουμίνας

Απαντήσεις, όμως, δόθηκαν και για το περίφημο συμβόλαιο αλουμίνας. Επί Pechiney αλλά και επί διοικήσεως Alcan, υπήρχε μια offshore εταιρεία στην οποία είχε μεταφερθεί το δικαίωμα αγοράς αλουμίνας, από το οποίο σήμερα σημειώνει κέρδη η Μυτιληναίος. Τι γινόταν; Η ΑτΕ παράγει 780.000 τόνους αλουμίνας εκ των οποίων αγοράζει τους 400.000 τόνους σε μια τιμή η οποία αντιστοιχεί στο 12,75% της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής. Δηλαδή, εάν η τιμή της αλουμίνας διαμορφώνεται στα 500 δολάρια ο τόνος , η ΑτΕ αγόραζε στο 12,75% αυτής της τιμής, και στη συνέχεια από τη μεταπώληση κατάγραφονταν κέρδη τα οποία είχε η offshore εταιρεία. Όταν πωλήθηκε η Αλουμίνιον το 2004, το τίμημα αφορούσε τις μετοχές, αλλά και την αξία του συμβολαίου αλουμίνας.

Η Μυτιληναίος αποφάσισε να πάρει το συμβόλαιο και να μην διατηρηθεί η οffshore , γιατί τότε θα κατηγορείτο από την αγορά. Έτσι ωφελημένη από τις αγοραπωλησίες βγαίνει η Μυτιληναίος η οποία κατέχει πλέον το συμβόλαιο. Βάσει απόφασης γενικής συνέλευσης, το συμβόλαιο αλουμίνας έχει κατακυρωθεί μέχρι το 2009 στην εταιρεία. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος «υπάρχει σοβαρή σκέψη να επιστρέψει το συμβόλαιο στην Αλουμίνιον». Πάντως, ο νέος σταθμός συμπαραγωγής ρεύματος αναμένεται να είναι έτοιμος το 2007, και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το α΄τρίμηνο του 2007.

Inno
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: 05 Απρ 2006, 20:44

16 Μάιος 2006, 22:24

Μυτιληναίος: Μελετά κατασκευή νέας μονάδας αλουμινίου στο Ντουμπάι-Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών στην ΑτΕ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line 16/5/2006

Έτοιμος να επενδύσει είναι ο όμιλος Μυτιληναίος, εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική χρηματοοικονομική συγκυρία και την πολύ καλή κερδοφορία της περιόδου. Στόχος του ομίλου Μυτιληναίου είναι να ενισχύσει την παρουσία του στο χώρο της ενέργειας και να αξιοποιήσει ευκαιρίες για μεγαλύτερες αποδόσεις όπου υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται πολύ σοβαρά από τον όμιλο η δημιουργία παραγωγικής μονάδας αλουμινίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση που θα αξιοποιήσει την περίσσεια ποσότητα αλουμίνας από το εργοστάσιο της Αλουμίνιο Ελλάδος επωφελούμενο από το πολύ χαμηλό κόστος ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πολύ σοβαρή και μεγάλη σε ύψος επένδυση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα ενταχθεί στη Μυτιληναίος ή στην Αλουμίνιο Ελλάδος.

Οι ΑΠΕ αποτελούν επίσης το χώρο που έχει αποφασίσει να επενδύσει η εταιρία, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πλέον ώριμος και άμεσα αποδοτικός κλάδος της ενέργειας. Το ενδιαφέρον του ομίλου για την ανεξάρτητη θερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας και για λιγνιτικό εργοστάσιο είναι δεδομένο ενώ η μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας του αλουμινίου θα μπει σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Αναφορικά με τη ΜΕΤΚΑ, η δραστηριοποίησή της στα Βαλκάνια και η υλοποίηση των ενεργειακών έργων του ομίλου είναι οι σημαντικότερες προοπτικές. Εξάλλου, οι βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουν ανάγκη από επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Τη δραστηριότητά της στη Βουλγαρία ξεκίνησε κατασκευάζοντας μια μονάδα του «Τιτάνα».

Οσον αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος δόθηκε αναλυτικά η λίστα των περικοπών κόστους αξίας 25 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ στο τρέχον έτος, η μείωση στα κόστη θα ανέλθει στα 14,2 εκατ. ευρώ και το 2007 στα 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ετήσια πρόβλεψη για τα στοιχεία της Αλουμίνιον Ελλάδος φέτος έχει συμπεριλάβει μείωση κόστους 9 εκ. ευρώ.

Αναφορικά, με το νέο τιμολόγιο του ρεύματος από την ΔΕΗ, από την 1/4/2006 η διοίκηση της εταιρίας σημείωσε, ότι το σημερινό τιμολόγιο βιομηχανικού ρεύματος παρέχει φθηνότερο ρεύμα από το ρεύμα της «προνομιακής σύμβασης» που έληξε στις 31/3/2006. Κι αυτό γιατί η προηγούμενη σύμβαση κοστολογούσε το ρεύμα ανάλογα με τις τιμές του αλουμινίου του πετρελαίου και του δολαρίου. Ετσι η διοίκηση της ΑτΕ τονίζει ότι αποδέχεται προσωρινά το βιομηχανικό τιμολόγιο αλλά θα διεκδικήσει στη Διαιτησία το δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης με τη ΔΕΗ για άλλα πέντε χρόνια, θεωρώντας ότι η ΔΕΗ δεν είχε δικαίωμα να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση.

Inno
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: 05 Απρ 2006, 20:44

16 Μάιος 2006, 22:28

θεωρείται σύμπτωση ότι αυτά τα σημαντικά νέα σκάνε την ημέρα ακριβώς που θα αποκοπεί το μέρισμα, σε μια δύσκολη εποχή για τις βαριές αυτές μετοχές αλλά και για τον κλάδο τους, λόγω της πτώσης των τιμών στις α" ύλες?

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης