ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

12 Απρ 2007, 10:18

Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)

Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών, που μαζί με τον Μπετόβεν και τον Μότσαρτ, αποτελούν την κορυφαία τριάδα της κλασσικής μουσικής.

Ο Μπαχ ήταν Γερμανός και βαθύτατα θρησκευόμενος.
Γι αυτό και ολόκληρο το έργο του διαπνέεται από θρησκευτική κατάνυξη.

Υπήρξε μέγας δεξιοτέχνης στο εκκλησιαστικό όργανο.

Τα έργα του για εκκλησιαστικό όργανο είναι εκπληκτικά και ενέπνευσαν γενεές και γενεές μουσικών που ασχολήθηκαν με αυτό το "θείο όργανο", το οποίο σημειωτέον ότι είναι Ελληνικής προέλευσης!!!
Το Ελληνικό όνομα του εκκλησιαστικού οργάνου είναι "πολύαυλος" και ο εφευρέτης του ήταν Έλληνας.

Ο Johan Sebastian Bach υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της παραδοσιακής κλασικής μουσικής τόσο σε επίπεδο τεχνικής της σύνθεσης και εκτέλεσης, όσο και μιας ολοκληρωμένης και πολυδιάστατης πνευματικής δημιουργίας.

Η επίδραση του σε μεταγενέστερους μουσικούς, ξεκινώντας από την εποχή του και φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας, είναι συνεχής και πολύ μεγάλη.

Ουσιαστικά, χωρίς φυσικά να το θέλει, έφθασε σε εξάντληση το μουσικό στυλ που χρησιμοποιούσε δημιουργώντας μια μεγάλη σειρά από υψηλής αξίας συνθέσεις που από πολλούς κρίθηκαν σαν απλά αξεπέραστες!

Χειριζόταν έξοχα το στυλ της εποχής του μπαρόκ συνδυάζοντας την ομοφωνία με την πολυφωνία με έναν πολύ ταιριαστό τρόπο ο οποίος οδήγησε ακόμα και σε ολοκλήρωση-εξάντληση μερικές από τις μορφές που ανέπτυξε ο μεγάλος μουσουργός.
Κλασικό παράδειγμα για αυτό είναι η μορφή της φούγκας.

Αξιοσημείωτη είναι η απουσία κοσμικής όπερας στο έργο του το οποίο έχει χαρακτήρα κυρίως θρησκευτικό.

Η πολύ υψηλή του τεχνική σε κάθε δυνατό είδος σύνθεσης με το οποίο καταπιάστηκε σε συνδυασμό με ένα πνεύμα σπινθηροβόλο και αεικίνητο δημιούργησαν μάλλον την μεγαλύτερη και σίγουρα από τις πιο σημαντικές μουσικές παραγωγές στην ανθρώπινη ιστορία!

Το έργο του είναι πραγματικά τεράστιο.
Ενδεικτικά αναφέρω :

Φωνητική Μουσική : 2 ορατόρια, 2 πάθη, καντάτες και πολλά λήντερ.

Οργανική μουσική : Συμφωνίες, κοντσέρτα, σονάτες, τρίο.

Μουσική για κλαβιέ : 6 τετράδια με σονάτες, φαντασίες και ροντό, σονάτες για 2 κλαβεσέν και ορχήστρα, 50 κοντσέρτα.

Πάμπολες Φούγκες και Πρελούδια τα οποία ερμήνευσαν και ερμηνεύουν κορυφαίοι εκτελεστές σχεδόν σε όλα τα όργανα.

Μυθικές έχουν μείνει οι εκτελέσεις του μεγαλύτερου κιθαρίστα όλων των εποχών, Αντρέ Σεγκόβια, σε Φούγκες και Πρελούδια του Μπαχ!!!

Ή του μεγάλου τσελίστα Ροστροπόβιτς σε Τσέλο και Βιολοντσέλο!!!

Φυσικά οι μεγαλύτεροι πιανίστες και εκτελεστές έργων σε εκκλησιαστικό όργανο και τσέμπαλο, έχουν ερμηνεύσει κατά καιρούς έργα του Μπαχ.

Τέλος, ο Μπαχ μας άφησε ένα πλούσιο θεωρητικό έργο.

Ακόμα και σήμερα στις μουσικές σχολές τα παιδιά διδάσκονται από τα βιβλία του Μπαχ για πιάνο και εκκλησιαστικό όργανο.

Με γλυκιά ανάμνηση θυμάμαι όταν στο Ωδείο Πειραιά ο δάσκαλός μου, Απόστολος Ζυγούρης, άρχισε να μου διδάσκει "το πρώτο Μπαχ"...

Μεγάλος ερμηνευτής και ερευνητής του έργου του Μπαχ υπήρξε ο Αλβέρτος Σβάιτσερ, για τον οποίο θα κάνουμε ειδικό αφιέρωμα.

Είναι ο αγαπημένος μου συνθέτης κλασικής μουσικής και έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το έργο του.

Η θρυλική "Toccata and Fugue", σε ρε ελάσσονα για εκκλησιαστικό όργανο, είναι ίσως το κορυφαίο και πιο χαρακτηριστικό έργο του Μπαχ.

Την εισαγωγή της "Toccata" σίγουρα την έχετε ακούσει όλοι.

[img0]http://img220.imageshack.us/img220/3623/924960945967gc5.gif[/img0]
Johan Sebastian Bach (1685-1750)

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον Elias Gottlob Haussmann το 1748.Edited By ENGLEZOS on 1176384617
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

Natalie
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 24 Μάιος 2006, 23:31

12 Απρ 2007, 16:43

Κύριε Εγγλέζο

Μήπως θα ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν και κάποια είδη μουσικής τζαζ;

Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά θα το ήθελα πολύ.

Συγνώμη για την "απαίτηση", αλλά είναι ένα είδος μουσικής που πάντα μου άρεσε, αλλά δεν κατάφερα ποτέ να ασχοληθώ.
Γι αυτό και δεν την κατάλαβα ποτέ...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

13 Απρ 2007, 00:15

Αγαπητή Natalie

Σκοπός μας είναι σε αυτήν εδώ τη "μουσική γωνιά" να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα είδη μουσικής.

Δεν θα μπορούσε να λείπει η τζαζ, που άλλωστε είναι και η αγαπημένη μουσική του γράφοντος...

Το αφιέρωμα θα μου επιτρέψεις να το αρχίσω με τον μεγάλο πιανίστα Όσκαρ Πήτερσον και θα συνεχίσω με τους Μπένι Γκούτμαν,Ντέιβ Μπρούμπεκ,Τελώνιους Μονκ και φυσικά τον Λούις ¶μστρονγκ.

Στα ενδιάμεσα θα ασχολούμαστε και με άλλα είδη μουσικής για να μη γίνουμε μονότονοι.

Ένα είδος που θέλω να ασχοληθώ επίσης είναι τα "Σπιρίτσουαλς".

Ξέρεις, τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι μαύροι στις βαμβακοφυτείες τα χρόνια της σκλαβιάς.

Σιγά-σιγά θα τα δούμε όλα...

Δεν θα λείψει φυσικά ούτε ο Στέλιος, ούτε ο Στράτος, αλλά ούτε ο Γαβαλάς και ο Αγγελόπουλος...

Καλά να είμαστε...

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

13 Απρ 2007, 09:53

[url=http://www.sed.gr/library/Toccata.mp3]Toccata and Fugue in Dm[/url]
Η περίφημη Toccata σε Ρε ελάσσονα, με εκκλησιαστικό όργανο. Πατήστε επάνω, για να την ακούσετε!!!

(Από σήμερα σε κάθε μουσικό αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να βάζουμε και ένα αντιπροσωπευτικό έργο)Edited By ENGLEZOS on 1176448043
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

03 Σεπ 2010, 12:50

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (¶ιζεναχ, 21 Μαρτίου 1685 - Λειψία, 28 Ιουλίου 1750) ήταν Γερμανός συνθέτης και οργανίστας της Μπαρόκ περιόδου. Υπήρξε αναμφισβήτητα ο σπουδαιότερος συνθέτης αυτής της περιόδου καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους της ιστορίας της δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Μπαρόκ στυλ, το οποίο και απογειώνουν στην μέγιστη τελειότητά του. Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική μορφή,εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, ένα φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Τα έργα του καλύπτουν έναν ευρύ φάσμα από την οργανική μουσική (έργα για Τσέμπαλο, Εκκλησιαστικό όργανο, Kοντσέρτα) ως την φωνητική μουσική (Ορατόρια, Λειτουργίες, Πάθη, Καντάτες, κ.α.). Ως χαρακτηριστικά έργα του Μπαχ μπορούμε να αναφέρουμε τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα» τους δύο τόμους από το «Καλά Συγκερασμένο Πληκτροφόρο» και την «Τέχνη της Φούγκας». Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατάφερε να αναδημιουργήσει ψηφιακά το πρόσωπο του Γερμανού συνθέτη . Με βάση αυτό, ο Μπαχ ήταν ένας παχουλούτσικος κύριος με αραιά μαλλιά.

Βιογραφία

Την πρώτη του μουσική εκπαίδευση έλαβε από τον πατέρα του στο ¶ιζεναχ και στη συνέχεια από το μεγαλύτερο αδελφό του, Johann Christoph, με τον οποίο έζησε στο Όρντρουφ μετά το θάνατο των γονιών του. Το 1699 ο Μπαχ συνέχισε τις σπουδές του στο Λύνεμπουργκ συμμετέχοντας στη χορωδία της σχολής και τελειοποιώντας παράλληλα τις γνώσεις του στο Εκκλησιαστικό Όργανο. Το 1703, μόλις 18 χρόνων, προσελήφθη ως βιολονίστας στην Αυλή του δούκα της Βαϊμάρης και μερικούς μήνες αργότερα ανέλαβε τη θέση του οργανίστα στην εκκλησία του Αγίου Βονιφάτιου στο ¶ρνσταντ. Το 1707, ύστερα από διαγωνισμό, πήρε τη θέση του οργανίστα στην Εκκλησία του Αγίου Βλασσίου στο Μυλχάουζεν, μουσικό κέντρο και έδρα διάσημων μουσικών. Μετά από ένα χρόνο εγκαταστάθηκε στη Βαϊμάρη, αναγνωρισμένος για τις καταπληκτικές του εκτελέσεις στο Όργανο.

Το 1718 εγκαθίσταται στην Αυλή του Καίτεν, όπου η αδιαφορία που υπήρχε για τη φωνητική μουσική, ανάγκασε τον Μπαχ να ασχοληθεί με τη σύνθεση ενόργανης μουσικής και την τελειοποίηση ορισμένων οργάνων στον μηχανισμό, το κούρδισμα και την τεχνική εκτέλεσης. Το πρώτο μέρος των συνθέσεων, που αποτέλεσαν το «Καλά συγκερασμένο πληκτροφόρο» (24 πρελούδια και 24 φούγκες), γράφτηκε στο Καίτεν, μαζί με τις Αγγλικές και τις Γαλλικές σουίτες. Η έλλειψη εκκλησιαστικού Οργάνου στην Αυλή του Καίτεν κέντρισε τη φαντασία του Μπαχ και στην περίοδο αυτή ανήκουν οι περίφημες Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί, οι Σουίτες για βιολοντσέλο και τα 6 Βρανδεμβούργεια Κοντσέρτα.

Ο Μπαχ εγκατέλειψε το Καίτεν, το 1723, προκειμένου γα διαγωνιστεί στη Λειψία για την κατάληψη της θέσης του κάντορα στην εκεί Εκκλησία του Αγίου Θωμά. Τελικά, κατέλαβε τη θέση αυτή, που επί δυο περίπου αιώνες την κατείχαν διαπρεπείς μουσικοί και η οποία μπορούσε να θεωρηθεί, ακόμα και από κοινωνική άποψη, το αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας ενός μουσικού. Στη Λειψία, εκτός από σύντομες διακοπές, ο Μπαχ έμεινε έως το θάνατο του. Αυτή είναι η πιο κοπιαστική και πιο έντονη περίοδος του συνθέτη, υποχρεωμένου, από τη θέση του, να ασχολείται με πολλά πράγματα (σχολή μουσικής, κοντσέρτα, σύνθεση νέων μουσικών έργων).

Καλεσμένος το 1747 στο Πότσνταμ από τον Φρειδερίκο Β", αυτοσχεδίασε με εξαιρετική επιτυχία πάνω σ" ένα θέμα που του έδωσε ο ίδιος ο Φρειδερίκος, στον οποίο ο Μπαχ αφιέρωσε κατόπιν το έργο του «Μουσική προσφορά».

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έγραψε το μνημειώδες έργο «Η τέχνη της φούγκας», μια εξαιρετική σύνθεση που έμεινε ατελής εξαιτίας σοβαρής αρρώστιας των ματιών του. Ύστερα από δυο χειρουργικές επεμβάσεις που απέτυχαν, αλλά προκάλεσαν σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο τον οργανισμό του, ο Μπαχ πέθανε από αποπληξία. Επέζησαν για πολλά χρόνια, η δεύτερη σύζυγος, 6 γιοι και 4 κόρες από τα 20 παιδιά που είχε φέρει στον κόσμο με τους δυο γάμους του (τη Maria Barbara και τη σοπράνο Anna Magdalena).""""r

Η μνήμη του Μπαχ τιμάται από τις Λουθηρανικές εκκλησίες στις 28 Ιουλίου.

Έργο

Κατάλογος έργων Μπαχ - ταξινόμηση BWV

Λόγω του εντυπωσιακού αριθμού έργων του Μπαχ, δημιουργήθηκε η ανάγκη συστηματικής ταξινόμησης τους. Τα έργα του Μπαχ αναφέρονται με τους αριθμούς BWV, τα αρχικά του γερμανικού όρου Bach Werke Verzeichnis (ελλ. μφ. Κατάλογος Έργων Μπαχ). Ο κατάλογος, που δημοσιεύθηκε το 1950, συντάχθηκε από τον Wolfgang Schmieder και οι αριθμοί BWV αναφέρονται κάποιες φορές και ως αριθμοί Schmieder. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται (σπανίως) μια παραλλαγή που χρησιμοποιεί το γράμμα S, αντί του BWV.

Χαρακτηριστικό αυτού του καταλόγου των έργων του Μπαχ είναι πως οργανώνεται θεματικά και όχι χρονολογικά. Συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής σύμβαση:

* BWV 1-222: καντάτες
* BWV 225-248: μεγάλης κλίμακας χορωδιακά έργα
* BWV 250-524: άλλα χορωδιακά, ορατόρια και κυρίως θρησκευτικά έργα
* BWV 525-748: έργα για εκκλησιαστικό όργανο
* BWV 772-994: έργα για κλειδοκύμβαλο
* BWV 995-1000: έργα για λαούτο
* BWV 1001-1040: έργα μουσικής δωματίου
* BWV 1041-1071: έργα για ορχήστρα
* BWV 1072-1126: κανόνες και φούγκες

Στη σύνταξη του καταλόγου, ο Schmieder ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό μια προγενέστερη περιεκτική έκδοση των έργων του συνθέτη (το Bach Gesellschaft Ausgabe).
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

03 Σεπ 2010, 13:06

[url=http://www.youtube.com/watch?v=_FXoyr_FyFw&feature=related]Toccata & Fugue in d minor [/url]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=Zd_oIFy1mxM&feature=related]Toccata e Fuga BWV 565-Karl Richter[/url]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=_pY08e_tdtA&feature=related]Toccata und Fuge BWV 565 [/url]
Τρεις διαφορετικές εκτελέσεις της Toccata. Θαυμάστε τα υπέροχα εκκλησιαστικά όργανα!!!

Η γυναικεία φιλαρμονική της Βιέννης παίζει Μπαχ:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=3yIcoPrAgvs&feature=related]AIR Vienna Philharmonic Women΄s Orchestra [/url]

Ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να λείπει από το έργο του Μπαχ:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=3r8cap0JaF4&feature=related]Jesϊs bleibet, Cantata 147 [/url]

Πολλοί μεγάλοι κιθαρίστες ερμηνεύουν Μπαχ:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=F38_0L_NCFk&feature=related]Narciso Yepes plays Bach Prelude [/url]

Και με λαούτο:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=w-1ck_smC9k&feature=related]Prelude for Lute in D Minor BWV 1008[/url]

Οι φούγκες και τα πρελούδια ήταν πολύ αγαπημένα στον Μπαχ:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=Q5Mv3T3ANjY]Glenn Gould - Bach - BWV 891 - Fugue [/url]

Ο μεγάλος Segovia, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του Μπαχ, δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=CyPvr8AKVJQ]Andres Segovia : Bach Prelude BWV 1007[/url]

Τέλος το αγαπημένο μου πρελούδιο σε Ντο ελλάσονα.
Όταν κατάφερα να παίξω περίπου το μισό, σε ηλικία 18 ετών, ένοιωσα τη μεγαλύτερη συγκίνηση που μπορεί να νοιώσει άνθρωπος...
[url=http://www.youtube.com/watch?v=_3MVZfLReo0&feature=related]Glenn Gould plays Bach Prelude in C Minor [/url]Edited By ENGLEZOS on 1285019815
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης