ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

19 Δεκ 2006, 10:34

Ανησυχία για παρατεταμένη κρίση στον κλάδο της κτηματαγοράς

ΣΕ ΚΡΙΣΗ βρίσκεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2005 ο κλάδος της κτηματαγοράς στην Ελλάδα, τάση που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2010, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για αγορά μεταχειρισμένων και νέων διαμερισμάτων καταγράφεται φέτος μειωμένη σε ποσοστό άνω του 50%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λιάντας επισήμανε ότι η τάση μείωσης της ζήτησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες της κτηματαγοράς αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2010 και διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να οξυνθεί, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Υπογράμμισε δε ότι ο κλάδος θα δεχτεί ένα επιπρόσθετο πλήγμα εάν επαληθευτούν τα σενάρια περί αύξησης των αντικειμενικών αξιών έως και 25% από το νέο έτος.

Αναφερόμενος στα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν προκειμένου να προστατευτεί ο κλάδος και το καταναλωτικό κοινό, ο κ. Λιάντας υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη δημιουργίας ενός νομοθετικού πλαισίου, τονίζοντας ότι η κτηματαγορά είναι στον «αέρα» από το 1993 παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις που έχουν γίνει. «Δυστυχώς στην Ελλάδα πρέπει να παρακαλούμε για τα αυτονόητα», επισήμανε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει εξυγίανση της κτηματαγοράς, να απαλειφθεί η παραμεσιτεία, και να επανέλθει το πειθαρχικό συμβούλιο στον κλάδο.

Για το 2007 τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκράτηση των τιμών στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα, φυσιολογικές τιμές στα νεόδμητα μέσα στις πόλεις, χαμηλές στα προάστια των πόλεων και σε καινούριες περιοχές οικοδομικής ανάπτυξης λόγω χαμηλών ποσοστών αντιπαροχής, επεκτάσεις σχεδίου πόλεως σε όλη την Ελλάδα και συμπιεσμένη φορολογία στην απόκτηση της πρώτης κατοικίας.

Πηγή:Καθημερινή
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

ENGLEZOS
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 03:00

19 Δεκ 2006, 10:49

Η κτηματαγορά είναι ένας από τους κυριότερους μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας και είναι μεγάλο λάθος "να αφήνεται στην τύχη της"r

Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών ψάχνει απεγνωσμένα για έσοδα, στην κτηματαγορά γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή και το μόνο που ξέρει ο κ. Αλογοσκούφης είναι να ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Καμία φαντασία, κανένα όραμα.
Ακολουθούμε την πεπατημένη και όπου μας βγάλει...

Και όμως αν ρίξει μια ματιά και δει τι ισχύει στις κτηματαγορές των αναπτυγμένων κρατών θα βρει πολλές λύσεις για να μπορέσει και την αγορά να εξυγιάνει και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, την οποία όπως φαίνεται δεν έχει.

Ένα παράδειγμα:
Στις κτηματαγορές της Αμερικής, Βρετανίας Γερμανίας κλπ, είναι υποχρεωτική η παρουσία μεσίτη σε όλα τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων.
(Εξαιρούνται κληρονομιές- δωρεές)

Στη χώρα μας φυσικά δεν είναι, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει τον μεσίτη, να ανθεί η "παραμεσιτεία" που λέει και ο κ.Λιάντας και το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αντίθετα το κράτος ανεβάζει συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πυροδοτώντας νέες αυξήσεις στις εμπορικές τιμές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τεράστιας "φούσκας" στα ακίνητα, που κανείς δεν ξέρει πότε θα σπάσει και με ποιες συνέπειες.

Καλημέρα σε όλους

Υ.Γ.Από σήμερα καθιερώνουμε στο ΒΗΜΑ ημερήσιο σχόλιο.
Θα σχολιάζουμε την οικονομική επικαιρότητα στηριγμένοι σε δημοσιεύματα του τύπου.

Όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΕΔ, αν θέλουν, μπορούν να γράφουν το δικό τους σχόλιο για κάποιο οικονομικό θέμα της επικαιρότητας.

Επίσης από σήμερα και μέχρι 31 Ιανουαρίου 2007, όλες οι περιοχές του forum του ΣΕΔ θα είναι ανοιχτές σε όλους.
Μπάμπης Εγγλέζος
http://babisenglezos.blogspot.com/

Gretsi
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 17 Αύγ 2003, 09:23
Τοποθεσία: Athens

19 Δεκ 2006, 18:22

Δυστυχώς ο τομέας της αντιπαροχής "πυροβολήθηκε" με το ΦΠΑ στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές και αφού ανέβηκε τεχνητά το ποσοστό της αντιπαροχής σε πολύ ψηλά επίπεδα, δημιουργήθηκε υπερβάλουσα προσφορά διαμερισμάτων και ... ο θεός να βάλει το χέρι του!

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης