Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

28 Νοέμ 2009, 13:33

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-(Σ.Ε.Δ.)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Website: [url=http://www.sed.gr/]http://www.sed.gr/[/url]
E-mail: [email]info@sed.gr[/email]
Τηλ. 210-4911427, 697-7649431

Αθήνα 28-11-2009

Δελτίο Τύπου

¶ρθρο-παρέμβαση του Προέδρου του ΣΕΔ κ. Μπάμπη Εγγλέζου, δημοσιεύεται σήμερα στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "ΚΕΦΑΛΑΙΟ", στη σελίδα 46.

Στο άρθρο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΕΔ αναφέρεται σε 5 σημεία-προτάσεις για την ανάκτηση της (χαμένης) εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον θεσμό του Χρηματιστηρίου και της Ελληνικής Κρφαλαιαγοράς γενικότερα.

Από το γραφείο τύπου του ΣΕΔ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

Άβαταρ μέλους
SED
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 01:44
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: Ιστοσελίδα

02 Δεκ 2009, 00:08

Παραθέτουμε το άρθρο του Προέδρου του ΣΕΔ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΚΕΦΑΛΑΙΟ":

Χρηματιστήριο : Μοχλός ανάπτυξης και όχι τζόγος

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί, όχι άδικα, ότι το χρηματιστήριο δεν είναι «μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας», όπως ισχυρίζονται πολλοί, αλλά ένας ναός του «τζόγου» και της «αρπαχτής», που ο κάθε τυχοδιώκτης προσπαθεί να γίνει πλούσιος μέσα σε λίγο χρόνο, εις βάρος των αφελών που πιστεύουν στην ιδέα της υγιούς επένδυσης.
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έφταιξαν πολλοί και πολλά, που δεν είναι της παρούσης. Αυτό που έχει σημασία είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Καταθέτω λοιπόν μερικές προτάσεις οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τους θεσμούς της Κεφαλαιαγοράς:
1.Αναβάθμιση της Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, με σκοπό «την ουσία» και όχι τον «τύπο». Και η ουσία είναι η διαφάνεια, η πλήρης, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και τελικά ο σεβασμός των μετόχων μειοψηφίας και των επενδυτών, από τους μεγαλομετόχους των εταιρειών.
Τα ανεξάρτητα μέλη στα Δ.Σ. των εταιρειών, πρέπει να αναβαθμιστούν, να πάψουν να είναι «τύποις ανεξάρτητα» και, τουλάχιστον ένας εξ αυτών να εκπροσωπεί στο Δ.Σ. τους μετόχους μειοψηφίας.
2.Αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία πρέπει να είναι πολυμελής, με συμμετοχή και δικαστικών λειτουργών και να αποτελείται μόνο από εκτελεστικά μέλη.
Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να νοιώσουν «δίπλα τους» την εποπτική αρχή και να πάψουν να αισθάνονται έρμαια των διαθέσεων των μεγαλομετόχων.
3. Θέσπιση μέτρων για ορθολογική χρήση των Stock Options και των bonus από τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών.
4. Θέσπιση μέτρων για περιορισμό των παραγώγων και του sort Shelling στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, δηλαδή το αντιστάθμισμα κινδύνου.
Να σταματήσει επιτέλους το «τζογάρισμα» της αγοράς, που γίνεται από κάποιους χωρίς καμία πρόθεση επένδυσης.
5. Θέσπιση μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς παραπλανητικών ειδήσεων από ορισμένους δημοσιογράφους του οικονομικού τύπου, που έχουν ακόμα και υπαλληλική σχέση με τις εταιρείες που σχολιάζουν. Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα να γνωρίζει αν και με ποιες εταιρείες έχει οποιαδήποτε οικονομική σχέση ο δημοσιογράφος, του οποίου τα άρθρα διαβάζει.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το χρηματιστήριο είναι ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και όχι «ναός του τζόγου», όπως το θέλουν μερικοί.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται κυρίως Πολιτική Βούληση…

Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΕΔ

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες