koumbarosg
Δημοσιεύσεις: 246
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 14:01
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: WLM

19 Φεβ 2013, 11:48

Το ¶ρθρο γραφτηκε στις 6-2-13 (ήμερα της ανακοίνωσης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ) για το περιοδικό του ΣΕΔ.

Από τον Οκτώβριο που άρχισε να φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ενιαίο νόμισμα, έχουν καταγραφεί τρείς πολύ σοβαρές αποχωρήσεις από την Ελληνική αγορά και διαφαίνεται ήδη άλλη μία.
Η γαλακτοβιομηχανία «ΦΑΓΕ Α.Ε.», μια από τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και μακράν η πρώτη σε διεθνή παρουσία των προϊόντων της, μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, για φορολογικούς λόγους, καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και απεμπλοκή από την «ελληνική κρίση».
Η «Coca Cola, Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων Α.Ε.», κορυφαία εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δεύτερη εμφιαλώτρια της Coca Cola παγκοσμίως, «μετακομίζει» την έδρα της στην Ελβετία μέσω της Coca Cola HBC AG και τις μετοχές της στο London Stock Exchange, για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και απεμπλοκή από την «ελληνική κρίση».
Μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους, η «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.», η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εξόρυξης μεταλλευμάτων και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην εξόρυξη εξειδικευμένων μεταλλευμάτων, σε συνεργασία με ένα από τα Funds της Rhone Group LLC. Και τη σύσταση της Delphi Luxembourg Holdings S.A. R.L., προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών και απώτερο στόχο τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά δήλωση της εταιρείας η έδρα παραμένει στην Ελλάδα.
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου η «Βιοχαλκο Ε.Β. Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε.», της οποίας ό όμιλος εταιρειών πριν την παγκόσμια ύφεση του 2008, πραγματοποιούσε το 7% των ελληνικών εξαγωγών, απαντά σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι «στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».
Ο Σ.Ε.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις 23 Οκτωβρίου, 2012, για την αποχώρηση της ΦΑΓΕ ΑΕ και της Coca Cola, Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων Α.Ε., και ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα στις 29 Ιανουαρίου, 2013, για την δρομολογούμενη έξοδο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε αυτήν την ανοιχτή επιστολή, ο Σ.Ε.Δ. επανέλαβε και το πάγιο αίτημά του για αλλαγή του άρθρου 9(4) του Ν. 3461/2006 όπου προσδιορίζεται το «δίκαιο και εύλογο τίμημα», για δημόσιες προτάσεις.
Αυτή λοιπόν την εβδομάδα ένα νέο θέμα ταλανίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔ. Πρέπει ή δεν πρέπει να βγει και τρίτη παρέμβαση ουσιαστικά για το ίδιο θέμα μέσα σε 100 ημέρες για την Βιοχαλκο Ε.Β. Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε.; Κάποιοι μέσα στο Συμβούλιο έθεσαν με το δίκιο τους το ερώτημα «μήπως γινόμαστε λίγο φλύαροι με τις συνεχείς ανακοινώσεις, όταν μάλιστα δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για τα σχέδια της Βιοχάλκο;»
Το θέμα όμως πλέον δεν είναι αν μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βιοχάλκο θα μπορούσε γίνει με τρόπο που πλήττει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στο θεσμό του χρηματιστηρίου. Το θέμα είναι ότι, στην συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι τραγική η εικόνα των μεγαλύτερων και σημαντικότερων βιομηχανικών εταιρειών της, να συνωστίζονται στις πλησιέστερες εξόδους προσπαθώντας να «την κάνουν» με... «πηδηματάκια», που λόγω του μεγέθους τους μόνο ελαφρά δεν είναι.
Προς Θεού μην φανταστείτε ότι το ζητούμενο είναι να «τις παγιδεύσουμε μέσα στη Ελλάδα» ή να τις «φυλακίσουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Κανείς μέσα στον Σ.Ε.Δ. δεν πιστεύω ότι σκέφτεται έτσι. Το θέμα είναι πως θα αλλάξουμε τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας της χώρας έτσι ώστε να μην εξωθούνται ή να μην δελεάζονται σε τέτοιες προοπτικές οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες που αποτελούν πυλώνες της οικονομίας με τις δραστηριότητες τους και τις θέσεις εργασίας που παρέχουν. Γιατί ακόμα και αν δεχτούμε ότι η σκληρή και άδικη σε πολλές περιπτώσεις προσαρμογή που εφαρμόστηκε μέσω μνημονίων ήταν «μονόδρομος» και «αναγκαίο κακό», ό δρόμος που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο ακόμα και αν διορθώσουμε τις παλαιές κακές πρακτικές , είναι πιο δύσβατος όταν τέτοιου μεγέθους συνοδοιπόροι απουσιάζουν.
Γιώργος Κουμπάρος

koumbarosg
Δημοσιεύσεις: 246
Εγγραφή: 26 Φεβ 2002, 14:01
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία: WLM

16 Σεπ 2013, 12:12

[url=http://www.ase.gr/content/gr/announcements/companiespress/press.asp?press_id=171846]http://www.ase.gr/content....=171846[/url]
Γιώργος Κουμπάρος

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης