05 Δεκ 2007, 15:59
Με εξώδικο η MIG ζητεί γενική συνέλευση και 3 θέσεις στο Δ.Σ., ενώ Αλογοσκούφης, Βουρλούμης ...κοιτάζονται
Χάνουν τη διοίκηση του ΟΤΕ οι «φωστήρες»
Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ
«Δεκεμβριανά» στον ΟΤΕ προκαλεί η απώλεια του απόλυτου ελέγχου της επιχείρησης από το Δημόσιο με την ενεργοποίηση του δεύτερου ισχυρότερου μετόχου.
Χθες με εξώδικό της προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ η MIG ζήτησε τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με αίτημα να συζητηθούν:
**Η διαδικασία πώλησης της Infote, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση. Από την πώληση ο ΟΤΕ θα βάλει στα ταμεία του 300 εκατ. ευρώ και η Infote θα περάσει στον έλεγχο επενδυτικής εταιρείας.
Επαχθής δανεισμός για την Cosmote
**Οι όροι του δανείου για την εξαγορά του 33% της Cosmote, ύψους 2,7 δισ. ευρώ και διάρκειας 15 μηνών. Η MIG χαρακτήρισε επαχθείς τους όρους της σύμβασης, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ανά δίμηνο αναπροσαρμογή του spread και της αμοιβής της τράπεζας-συμβούλου Merrill Lynch. Η MIG ζητεί τη μετατροπή του δανείου σε μακροπρόθεσμο, ώστε να μην εξανεμιστούν τα οφέλη που θα προκύψουν από την εξαγορά της Cosmote.
**Η εκπροσώπηση της MIG στο Δ.Σ. του ΟΤΕ. Η εταιρεία φέρεται να ζητεί δύο μη εκτελεστικές θέσεις και μία εκτελεστική στο 11μελές συμβούλιο.
Από το τελευταίο αίτημα συνάγεται με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι η MIG θέλει συμμετοχή και στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ. Σήμερα το μόνο εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. είναι ο Παν. Βουρλούμης, που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις δύο ιδιότητες του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κάτι που θεωρείται πως αντίκειται στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.
Χθες τα μέλη της διοίκησης του οργανισμού αλλά και στελέχη έδειξαν να αιφνιδιάζονται. Δεν συνέβη όμως το ίδιο για τον Π. Βουρλούμη και τους στενούς του συνεργάτες, που την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια μιας επεισοδιακής συνάντησης είχαν ακούσει από τον αντιπρόεδρο της MIG Ανδ. Βγενόπουλο να ζητεί την παραίτηση του προέδρου και να προειδοποιεί για τις προθέσεις της εταιρείας του.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της βρίσκεται ήδη σε συναγερμό. Μετά την... απώλεια στήριξης που υπέστη στον ΟΤΕ το καλοκαίρι, όταν διέθεσε το 10,7% αντί 1,2 δισ. και την αδιέξοδη αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από την Ευρώπη, είναι τώρα υποχρεωμένη ή να συνθηκολογήσει ή να συγκρουστεί με τη MIG:
Μπρος συνθηκολόγηση και πίσω σύγκρουση
**Συνθηκολόγηση σημαίνει την υπογραφή μιας συμφωνίας μετόχων, κάτι που θα καθιστά τη MIG επίσημο συνδιαμορφωτή της πολιτικής για τον ΟΤΕ.
**Σύγκρουση σημαίνει πως η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση θεσπίζοντας προνομιακά δικαιώματα («χρυσή μετοχή») για το Δημόσιο.
Σύγκρουση, όμως, μπορεί να σημαίνει και ευθεία αναμέτρηση Δημοσίου-MIG, με την κάθε πλευρά να συντάσσει τις φίλα προσκείμενες δυνάμεις της. Σε αυτό το ενδεχόμενο το Δημόσιο θα διακινδυνεύσει, καθώς δίπλα στο ποσοστό του (28%) μπορούν να συμπαραταχθούν κυρίως κρατικά χαρτοφυλάκια που δεν ελέγχουν περισσότερο από 3% του οργανισμού. Αντίστοιχα, η MIG μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος, συνασπίζοντας επενδυτικά χαρτοφυλάκια, πολλά από τα οποία είναι μεγάλοι μέτοχοι στην ίδια τη MIG.
Στελέχη επενδυτικών εταιρειών που συνεργάζονται με τη MIG έλεγαν χθες πως «θα ακολουθήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια τις υπάρχουσες διαδικασίες».Υπαινίσσονται πως θα ταχθούν με την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών και όχι με το Δημόσιο ή το κρατικό μάνατζμεντ.
Στο υπουργείο Οικονομίας δείχνουν να προκρίνουν τη λύση της συμφωνίας μετόχων. Συνεργάτες του Γ. Αλογοσκούφη έλεγαν χθες πως μια νομοθετική ρύθμιση θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Μια συμφωνία με τη MIG θα εξασφάλιζε μεταξύ άλλων την προστασία του ΟΤΕ από μια επιθετική εξαγορά, αλλά και την υπόσχεση του δεύτερου μετόχου πως δεν θα παρεμποδίσει την ενδεχόμενη είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή.
Σε κάθε περίπτωση το προσεχές 10ήμερο είναι κρίσιμο, καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα η κυβέρνηση θα καταλήξει στις αποφάσεις της. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για νομοθετική ασπίδα στον ΟΤΕ, που έχει απαιτήσει επίμονα από το Μαξίμου και ο Π. Βουρλούμης, και επιλεγεί το... σύμφωνο σταθερότητας, ο νυν πρόεδρος κινδυνεύει να βρεθεί στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Οσοι τον γνωρίζουν καλά δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο... εθελουσίας εξόδου του από τον ΟΤΕ.
Ως προς τις διαδικασίες, από το καταστατικό του ΟΤΕ προβλέπεται πως η έκτακτη συνέλευση που ζητήθηκε πρέπει να πραγματοποιηθεί ώς τις 4 Ιανουαρίου (30 ημέρες μετά το αίτημα). Υπάρχει δυνατότητα αναβολής της για άλλες 30 ημέρες αν διατυπωθεί σχετικό αίτημα, για παράδειγμα από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου ή άλλο μέτοχο με ποσοστό άνω του 5%. Αν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν συμφωνήσει στη σύγκληση της συνέλευσης, το θέμα παραπέμπεται για επίλυση στο Μονομελές Πρωτοδικείο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2007