EKTA
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 22 Δεκ 2006, 09:59

17 Απρ 2011, 11:09

Χειρότερη ημέρα του 2011 για την αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Το ΧΑ βούλιαξε κατά 1,26% την Παρασκευή σε μία συνεδρίαση με πολύ μεγάλη αστάθεια η οποία ήταν καταδικασμένη να κλείσει με απώλειες καθώς το ΧΑ δεν είχε κανένα σύμμαχο στην προσπάθεια του να κινηθεί υψηλότερα. Από τη μία πλευρά ο κλάδος των ευρωπαϊκών τραπεζών που κινήθηκε χαμηλότερα και από την άλλη τα ελληνικά ομόλογα που κυριολεκτικά ξεπουλήθηκαν ενεργοποίησαν στο 100% την εξίσωση της πτώσης του ΓΔ με αποτέλεσμα να καταγράψει απώλειες της τάξης του 1,26% και να κλείσει στις 1469,03 μονάδες.

Η Παρασκευή, ημέρα της ομιλίας του κυρίου Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο της εξόδου από την κρίση, αποδείχτηκε η χειρότερη για την αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας στο 2011. "Οι αγορές δεν πρόκειται να μείνουν ικανοποιημένος την ομιλία του κυρίου Παπανδρέου. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται πλέον μετά το Πάσχα" σχολίασε το Bloomberg.


Ξεκινώντας από την Ελλάδα, τα spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών πέταξαν κατά 6,09% φτάνοντας στις 10448 μονάδες βάσης και νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό. Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου απογειώθηκε στο 13,82% κατακτώντας νέο ρεκόρ ενώ νέα ρεκόρ κατέγραψαν και τα επιτόκια των ομολόγων 2ετίας, 5εατίας και 7αετίας αποτυπώνοντας μία εικόνα χρηματοπιστωτικού Βατερλό για την Ελλάδα.

Το μένος των αγορών, όμως, δε σταμάτησε εκεί αλλά χτύπησε δυνατά και την Πορτογαλία η οποία είδε τα επιτόκια της να εκτοξεύονται σε νέα ευρωπαϊκά ιστορικά υψηλά όπως συνέβη και με αυτά της Ιρλανδίας. Το χτύπημα με το μεγαλύτερο νόημα, ωστόσο, ήταν αυτό στην Ισπανία με το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου να ξεπερνά το 5,4% και να πλησιάζει στο ρεκόρ που κατέγραψε το Δεκέμβριο.

Την ώρα που το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ελλάδα οι αγορές φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την Ισπανία. Μόλις πριν μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο του 2010, η Ισπανία μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια με δεκαετή ορίζοντα πληρώνοντας επιτόκιο 3,98%. Η ανακοίνωση του σχεδίου Μέρκελ για τη συμμετοχή των δανειστών στο κόστος της διάσωσης κρατών αποτέλεσε την αιτία για μαζικές πωλήσεις ισπανικών ομολόγων με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού της να απογειωθεί μέχρι το Δεκέμβριο στο 5,5%.

Η Ισπανία πέρασε στην άμυνα και με μία σειρά κινήσεων μεταξύ των οποίων τη διοργάνωση προσυμφωνημένων δημοπρασιών ομολόγων, την αναζήτηση κεφαλαίων από την Κίνα, την λήψη επιπλέον οικονομικών μέτρων κλπ. προσπάθησε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Όμως, δεν τα κατάφερε και τέσσερις μήνες αργότερα τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 5,40% απειλώντας να καταγράψουν νέο ανοδικό ρεκόρ και να κινηθούν πιο κοντά στο 6%, κάτι που αν συμβεί θα πρόκειται, επισήμως, για την έναρξη της ισπανικής κρίσης.

Στην Ευρώπη, με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες μετοχών την Παρασκευή ενώ ανοδικά κινούνται και οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες σε μία συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις όπου η αστάθεια, παρόλα αυτά, έκανε αισθητή την παρουσία της.

Ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1486 δολάρια, θέτοντας ως στόχο του τα 1500 ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά.
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες