EKTA
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 22 Δεκ 2006, 09:59

18 Απρ 2011, 23:32

Ημέρα Αποκάλυψης στις χρηματιστηριακές αγορές

Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά ημέρες του 2011 για τη διεθνή αγορά μετοχών ήταν αυτή της Δευτέρας καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση του αμερικανικού χρέους προειδοποιώντας για υποβάθμιση του, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι μετοχές στην Ευρώπη κατέγραψαν μεγάλες απώλειες ενώ μέχρι αργά το βράδυ έντονα αρνητικά κινούνταν και οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών. Αν και η αρνητική αναθεώρηση του αμερικανικού χρέους ήταν η είδηση της ημέρας νωρίτερα η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά σείστηκε από τη δραματική πτώση των ομολόγων των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών ομολόγων κατέγραψαν νέο ευρωπαϊκό ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας το 5,55% και δείχνοντας το δρόμο της κρίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη από τις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενώ επικίνδυνα κοντά στο 5,00% πλησίασαν τα επιτόκια του 10ετούς ιταλικού ομολόγου δίνοντας μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση την οποία όλοι θέλουν να απεύχονται.

Η εξίσωση της πτώσης ενεργοποιήθηκε εκ νέου στο ΧΑ με το ΓΔ να κλείνει με απώλειες 2,83% στις 1427,49μονάδες καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν μεγάλη πτώση με το σχετικό ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να χάνει περισσότερο από 2,20% ενώ τα ελληνικά ομόλογα κατέρρευσαν με τα επιτόκια τους να καταγράφουν ευρωπαϊκά ιστορικά ανοδικά ρεκόρ.

Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου απογειώθηκε στο 14,54% με το spread ου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να εκτινάσσεται στις 1130 μονάδες βάσης, το επιτόκιο του 7ετούς ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 14,91% και του 3ετούς στο εντυπωσιακό 21,12%.

Η τιμή των ελληνικών 10ετών ομολόγων λήξης Ιουνίου του 2020 κατέρρευσε στα 59,326 σεντ στο ευρώ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, γεγονός που σημαίνει πως η αγορά έχει ήδη πραγματοποιήσει "κούρεμα" της τάξης του 41% στη σημαντικότερη σειρά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό βοηθά στην περίπτωση που η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επαναγορά τους αλλά δεν αλλάζει κάτι στο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλλει στους κατόχους τους όταν τα ομόλογα ωριμάσουν.

Τα 2ετή ελληνικά ομόλογα λήξης το Μάιο του 2013 έχουν ήδη χάσει το 23% της αξίας τους, γεγονός που σημαίνει πως όποιος τα αγόρασε καταγράφει ήδη απώλειες της τάξης του 23% αν αποφασίσει να τα πουλήσει. Την ίδια στιγμή, τα 3ετή ελληνικά ομόλογα λήξης τον Ιανουάριο του 2014 χάνουν πωλούνται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων κοντά στα 72 σεντ στο ευρώ, δηλαδή με έκπτωση 28%.

Η κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων ήρθε υπό τη σκιά σεναρίων αναδιάρθρωσης με προέλευση εντός και εκτός Ελλάδας, κυρίως, όμως, από τη Γερμανία. Οι μέγιστες απώλειες που θα καταγράψει η Γερμανία σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους δε θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ, ενώ είναι πιθανότερο να μην κυμανθούν πάνω από τα 6 δις ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής τμήματος χρηματοπιστωτικής ανάλυσης διεθνούς χρηματοοικονομικής εταιρίας στο Μόναχο ο οποίος σε συνέντευξη του στο xrimanews.gr είπε πως μία ελληνική αναδιάρθρωση είναι πλέον "πολιτικό ρίσκο και όχι οικονομικό για τη Γερμανία" τονίζοντας πως "η Γερμανία μπορεί πολύ εύκολα να αντέξει απώλειες της τάξης των 6-10 δις ευρώ".

"Τα τεστ αντοχής των γερμανικών τραπεζών έδειξαν πως η Γερμανία έχει έκθεση σε κρατικά ελληνικά ομόλογα της τάξης των 20 δις και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκονται σε "κακές" τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη κρατικοποιηθεί. Έτσι η Γερμανία είναι ασφαλής από μία ελληνική πτώχευση", συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τμήματος.

Πέρα από τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές του ΧΑ και των διεθνών χρηματιστηρίων βουτιά κατέγραψε τη Δευτέρα και το ευρώ ιδιαίτερα εξαιτίας νέων νέες δηλώσεων κοινοβουλευτικού στελέχους της Γερμανίας ότι επίκειται αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους μέχρι το καλοκαίρι. Μεγάλη ήταν και η πτώση του πετρελαίου το οποίο στη Νέα Υόρκη έχασε περισσότερο από 2,00% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 107,25 δολάρια, με τους επενδυτές να κλείνουν τις θέσεις τους στον απόηχο της κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης και της αρνητικής αναθεώρησης για το αμερικανικό χρέος.

Σχετικά με την τελευταία εξέλιξη η οποία προκάλεσε διεθνές σοκ, αξίζει να σημειωθεί πως ο διευθυντής Greek Society of Technical Analysis την είχε προβλέψει στις 28 Ιανουαρίου όταν στην εκπομπή του Χρήστου Παγώνη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είχε πει τα ακόλουθα: "Η ώρα πλησιάζει που οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης θα στραφούν και εναντίον των ΗΠΑ, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να φανταστεί, καθώς όλοι θεωρούν πως οι εταιρίες αυτές ελέγχονται απόλυτα από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν αληθεύει. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να μη συμβεί άμεσα αλλά η πίεση από τους πιστοληπτικούς οίκους με αρνητικές και προειδοποιητικές εκθέσεις τους πιστεύω ότι θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα απ ότι περιμένει κανείς."
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες