EKTA
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 22 Δεκ 2006, 09:59

30 Μαρ 2011, 22:59

Βουτιά ελληνικών ομολόγων & μετοχών στη σκιά της επιδείνωσης της κρίσης

Νέα βουτιά κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα την Τετάρτη καθώς η ευρωπαϊκή κρίση κλιμακώνεται. Τα επιτόκια των 3ετών ελληνικών ομολόγων επέστρεψαν πάνω από το 17% ενώ αυτά των 7ετών άγγιξαν το 13% με τα επιτόκια των 10ετών να διαμορφώνονται στο 12,95%. Στο ΧΑ ο ΓΔ έκλεισε μειωμένος κατά 1,34% στις 1558,57 μονάδες με την πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών να καταγράφει απώλειες.
Το ΧΑ ήταν φανερά επηρεασμένο από τη χρηματοπιστωτική καταιγίδα και δε μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το θετικό χρηματιστηριακό καιρό της Ευρώπης όπου οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με τον DAX να καταγράφει μεγάλη άνοδο επιστρέφοντας πάνω από τις 7000 μονάδες. Το σοκ από τα νέα αρνητικά χρηματοπιστωτικά ρεκόρ των επιτοκίων των πορτογαλικών ομολόγων και από την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας επισκίασε κάθε θετική χρηματιστηριακή εξέλιξη ενώ δε βοήθησε ούτε η αναιμική άνοδος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου ο οποίος παραμένει αδύναμος σε σχέση με το σύνολο της αγοράς επηρεάζοντας αρνητικά και το ΧΑ.

Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες την Τετάρτη με τον DAX να οδηγεί την άνοδο κλείνοντας ενισχυμένος κατά 1,77%, τον CAC να ενισχύεται κατά 0,92% και το FTSE να κερδίζει μόλις 0,27%.

Κέρδη της τάξης του 0,74% κατέγραψε ο δείκτης Stoxx 600 των ευρωπαϊκών μετοχών. Ο μετρητής τάσης του XrimaNews.gr αναγνωρίζει ως θετική τη στενά βραχυπρόθεσμη τάση (2-5 ημέρες) και των τριών βασικών ευρωπαϊκών δεικτών.


Στο μεταξύ η καταστροφική πορεία των πορτογαλικών επιτοκίων συνεχίζεται και μετά την εκτόξευση αυτού των 10ετών ομολόγων πάνω από το ορόσημο του 8%, το οποίο αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο για την προσφυγή Ελλάδας και Ιρλανδίας στους μηχανισμούς στήριξης, τώρα το επιτόκιο του 5αετούς ομολόγου της Πορτογαλίας πέρασε πάνω από το 9% κλειδώνοντας ακόμη περισσότερο την έξοδο της από την αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το όριο στο οποίο μπορεί να δανειστεί η Πορτογαλία προκειμένου να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με ασφάλεια και χωρίς το φόβο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα αναχρηματοδότησης στο μέλλον, είναι το 4,00%. Μετά το 6,00% η χώρα αυξάνει δραματικά την πιθανότητα πτώχευσης ιδιαίτερα αν δανειστεί τόσο ακριβά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην τρέχουσα φάση τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Πορτογαλίας αγγίζουν το 8%, αυτά των 10ετών το έχουν ξεπεράσει ενώ τα επιτόκια των 5αετών ομολόγων της μόλις κατέγραψαν νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό ρεκόρ ξεπερνώντας το 9,00%. Αυτό σημαίνει πως εκτός και αν η χώρα κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι της η προσφυγή της στο EFSF είναι, σχεδόν, αναπόφευκτη.

Την Τετάρτη κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα πως η Πορτογαλία ίσως, όντως, να έχει έναν κρυφό άσσο, ο οποίος είναι η Βραζιλία.Κάποτε η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας. Σήμερα είναι μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Μέχρι το 2010 το 12% των επενδύσεων από το εξωτερικό στη Βραζιλία προερχόταν από την Πορτογαλία με τις δύο χώρες να διατηρούν εξαιρετικά ισχυρούς δεσμούς. Το 2011 όμως η σχέση τους φαίνεται να αναβαθμίζεται ριζικά καθώς η Πορτογαλία, βρισκόμενη στα όρια της πτώχευσης, έχει ανάγκη από τη Βραζιλία να επενδύσει σε αυτήν, αγοράζοντας κρατικό της χρέος.

Πέρα, όμως, από την πιθανότητα η Βραζιλία να αγοράσει κρατικό χρέος της Πορτογαλίας για να τη βοηθήσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, υπάρχει και η δυνατότητα η Βραζιλία να επαναγοράσει από την Πορτογαλία δικά της ομόλογα πριν τη λήξη τους, ώστε να παράσχει στη χώρα ρευστότητα στην κρίσιμη αυτή στιγμή στην ιστορία της.
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης