sed2
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 528
Εγγραφή: 08 Δεκ 2009, 12:08

04 Φεβ 2013, 11:00

¶ρθρο του Προέδρου του ΣΕΔ Μπάμπη Εγγλέζου, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου Γιώργου Κουμπάρου δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 4/2/2013 στο [url=http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3569424&nid=1723042]Capital.gr[/url]
-------------------------------------------------------------------------------------
Του Μπάμπη Εγγλέζου*

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι επενδυτές επικοινωνούν με τον ΣΕΔ για να μάθουν κάποιο νέο ή κάποια πληροφορία για την υπόθεση του Τ.Τ., αλλά και για την παρόμοια υπόθεση της Αγροτικής τράπεζας. Μακάρι να μπορούσαμε να τους πούμε κάτι θετικό. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Η υπόθεση του Τ.Τ. μας πονάει όλους. Όχι μόνο αυτούς που έχουν τις μετοχές στα χέρια τους, για αυτούς σίγουρα το πλήγμα είναι μεγαλύτερο. Όλοι όμως αισθανόμαστε θλίψη για το κατάντημα μιας από τις ιστορικότερες τράπεζες στη χώρα μας. Ποιος
δεν θυμάται τις διαφημίσεις του Τ.Τ. για την αποταμίευση και τους μεταλλικούς κουμπαράδες που μοίραζε συνήθως σαν δώρο σε κάποια προσφορά του.

Οι μέρες αυτές όμως παρήλθαν ανεπιστρεπτί και το Τ.Τ. από εκεί που ήταν συνώνυμο της αποταμίευσης, έφθασε στην πλήρη απαξίωση, κυρίως από τις επιλογές των διοικήσεων οι οποίες, κατά το πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο, ήταν πάντα επιλογή των κομμάτων που κυβερνούσαν και κατά κανόνα ενεργούσαν όχι προς το συμφέρον των μετόχων αλλά σύμφωνα με τις οικονομικές και μικροπολιτικές ανάγκες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το 2008-2009, ήταν ένα από τα πιο ισχυρά τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης. Τότε όμως, το 2008-2009, έγινε το μεγάλο "έγκλημα" από τις διοικήσεις όλων των τραπεζών και περισσότερο των τραπεζών που ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους: Υποχρεώθηκαν να αγοράσουν σωρηδόν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και όταν ήλθε η οικονομική κρίση και το PSI οι τράπεζες (και ιδιαίτερα το Τ.Τ. που μέχρι τότε είχε ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια), έγιναν προβληματικές "εν μία νυκτί". Το Τ.Τ. μάλιστα, είχε τόσα πολλά ομόλογα, που σε μία μέρα από εύρωστη τράπεζα που ήταν έγινε εκτός από προβληματική και "μη βιώσιμη".

Ναι, δυστυχώς από την ημέρα που έγινε το PSI το Τ.Τ. κατέστη "μη βιώσιμη τράπεζα".

Μας ρωτούν οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους τις μετοχές του Τ.Τ. "τι γίνεται τώρα", αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα!

Φυσικά οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 2008 μέχρι σήμερα είναι τεράστιες για το κατάντημα του Τ.Τ., αλλά αυτό δεν μπορεί να ισοσταθμίσει την τεράστια ζημιά των επενδυτών που έχουν στην κατοχή τους μετοχές του Τ.Τ.

Ας δούμε όμως και τα δικά μας λάθη:

Τώρα με το πρόβλημα του Τ.Τ. δεκάδες επενδυτές με παίρνουν στο τηλέφωνο, με ρωτάνε τι να κάνουν και σχεδόν όλοι μου λένε: "κάντε κάτι"!

Το 2008 όμως κανείς δεν άκουγε τις συνεχείς εκκλήσεις του ΣΕΔ να συμμετέχουμε οργανωμένα στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων. Μιλούσαμε για Μετοχικό Ακτιβισμό και οι περισσότεροι μας κοιτούσαν σαν να είμαστε εξωγήινοι.

Τότε θα έπρεπε να έχουμε οργανωθεί, τότε θα έπρεπε να συμμετάσχουμε οργανωμένα στη Γεν. Συνέλευση του Τ.Τ. και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε την τεράστια αγορά ομολόγων. Το οικονομικά στοιχεία του Τ.Τ. σήμαναν συναγερμό από το 2008.

Εδώ που φτάσαμε όμως τίποτα δεν μπορεί να διασωθεί. Με το διαχωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα η μέριμνα εξαντλείται στην συνέχιση της λειτουργίας της Τράπεζας εξασφαλίζοντας τους καταθέτες και τους εργαζόμενους. Οι ζημιές θα μείνουν για τους μετόχους και τα κρατικά ταμεία.

Οι μέτοχοι του Τ.Τ. την 12η ώρα, έσπευσαν να φτιάξουν δική τους κίνηση, δικό τους Σύλλογο, αγνοώντας τον ΣΕΔ που είναι ήδη ένα οργανωμένο Σωματείο, αναγνωρισμένο από τη Βουλή και συμμετέχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ιθύνοντες του νέου συλλόγου μετόχων για το Τ.Τ. αγνόησαν επιδεικτικά τις συνεχείς προσκλήσεις μας, ακόμα και στην πρόσκληση που τους απευθύναμε να έλθουν στο 10ο Συνέδριο του ΣΕΔ που έγινε 22 Δεκεμβρίου στο HILTON και να αφιερώσουμε μια ολόκληρη ενότητα για το Τ.Τ., ακόμα και να βγάλουμε σχετικό ψήφισμα από το Συνέδριο. Τώρα πλέον τίποτα δεν μπορεί να γίνει και κάνει πολύ μεγάλο λάθος όποιος δίνει ψεύτικες ελπίδες στους μετόχους. Παρ΄ όλα αυτά ευχόμαστε πραγματικά να κάνουμε λάθος και οι μέτοχοι του Τ.Τ. να βρουν κάποια λύση για να αποζημιωθούν μέσω του Συλλόγου που έχουν φτιάξει, για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Εμείς σαν ΣΕΔ, θα είμαστε πάντα εδώ για να προσφέρουμε κάθε βοήθεια, εφ΄ όσον φυσικά μας ζητηθεί.

Αυτή η οικονομική κρίση όμως θα μπορούσε να έχει και τα...θετικά της, εάν τα παθήματα μας γίνουν μαθήματα... Θα γίνουν όμως; Θα συσπειρωθούν ποτέ οι μικρομέτοχοι για να συμμετέχουν οργανωμένα στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, ή θα συνεχίσουν να αδιαφορούν, ακόμα και να χλευάζουν (μερικοί) τον Μετοχικό Ακτιβισμό και όταν θα προκύπτει το πρόβλημα θα μας θυμούνται και θα λένε:

"Τι κάνουμε τώρα, βοηθήστε μας"...

Εμείς δεν είμαστε ούτε μάγοι, ούτε "γκουρού" των αγορών. Είμαστε απλοί επενδυτές που έχουμε χάσει και εμείς χρήματα. Έχουμε όμως μελετήσει τις αναπτυγμένες αγορές και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μόνο αξιόπιστο "εργαλείο" αυτορρύθμισης της αγοράς και προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, είναι ο Μετοχικός Ακτιβισμός.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30, ο ΣΕΔ θα κόψει την πίτα του στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ (Ναυάρχου Νικοδήμου 18 & Βουλής στην Πλάκα).

Όπως κάνουμε πάντα, με την ευκαιρία της πίτας οργανώνουμε και μια Ημερίδα ενημέρωσης των επενδυτών και βγάζουμε ένα "ΚΑΛΕΣΜΑ" για μαζική συμμετοχή στον Μετοχικό Ακτιβισμό, εν όψει των Γεν. Συνελεύσεων των εισηγμένων, που θα γίνουν Μάιο και Ιούνιο.

Όσοι περισσότεροι δηλώσουν συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη ακόμα και σε μη μέλη του ΣΕΔ και η (τυπική) ετήσια συνδρομή των 30 ευρώ, είναι προαιρετική για όποιον επιθυμεί να γραφτεί μέλος.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, οι επενδυτές να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν οργανωμένα τις προκλήσεις της εποχής. Οι Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συμμετάσχουν όλοι στην κοινή μας προσπάθεια.

* Με τη συμμετοχή του Γιώργου Κουμπάρου, Αντιπροέδρου του ΣΕΔ

** Ο κ. Μπάμπης Εγγλέζος είναι Πρόεδρος του ΣΕΔ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης