FORUM

FORUM ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Συζήτηση για τις επενδύσεις και την Κεφαλαιαγορά
#75
Το 2024 ο εγχώριος κλάδος πληροφορικής «έδειξε τα δόντια του». Εξαγορές & συγχωνεύσεις, delistings, μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ κλπ. Και φέτος τα θεμελιώδη του κλάδου -εκτός μεγάλων εκπλήξεων που θα έχουν να κάνουν με εξωγενείς του κλάδου παράγοντες- αναμένεται να παραμείνουν έντονα υποστηρικτικά των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, οι οποίες ήδη -στις περισσότερες των περιπτώσεων τουλάχιστον- βρίσκονται σε ανοδική τάση προεξοφλώντας τις θετικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, οι εντυπωσιακές λειτουργικές επιδόσεις των εισηγμένων του κλάδου, και ειδικότερα τα υψηλά περιθώρια κέρδους, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων και η ισχυρή ρευστότητα, εδράζονται σε καταλύτες όπως:

• Τα έργα μεγάλης κλίμακας του Ταμείου Ανάκαμψης και η πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου. Μελλοντικές αναβαθμίσεις των συγκεκριμένων projects θα καταστήσουν τον κλάδο τρόπον τινά… εθνικό προμηθευτή, με την καλή έννοια του όρου.

• Η ενισχυόμενη ζήτηση για προϊόντα επιχειρηματικού λογισμικού, όπως CRM, ERP, HRM, από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, που προσπαθεί κι αυτός να προσαρμοστεί σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον. Εφόσον μάλιστα η ελληνική οικονομία διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική της, οι εταιρίες πληροφορικής μπορούν εύλογα να αναμένουν ενδυνάμωση των εν λόγω επενδύσεων, καθώς οι δυνητικοί πελάτες θα μπορούν να… «δικαιολογήσουν» αλλά και να καλύψουν επιπλέον έργα ψηφιοποίησης, αυτοματοποίησης, κυβερνοασφάλειας κλπ. των εργασιών τους, τα οποία σε τελική ανάλυση μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση του επιχειρησιακού κόστους και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων.

• Η απόκτηση τεχνογνωσίας και οι στρατηγικές συνεργασίες σε νέες τεχνολογίες όπως Big Data, Cloud, Internet of Things και Τεχνητή Νοημοσύνη από τον διεθνή «περίγυρο». Πιθανότατη μάλιστα είναι η επέκταση μέσω της εξαγοράς άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο Fintech κλπ. Ο κλάδος ήδη χαρακτηρίζεται από αρκετή εξωστρέφεια, γεγονός που διαφοροποιεί το πελατειακό του χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα, τα συσσωρευθέντα κέρδη των τελευταίων χρήσεων θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις R&D των ελληνικών εταιριών πληροφορικής, με τις εν λόγω νέες υπηρεσίες να μπορούν έπειτα να προσφερθούν υπό ανταγωνιστικούς όρους σε διεθνή κλίμακα.

Οι ελληνικές εισηγμένες καλούνται αφενός να παραδώσουν εντός πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων τα έργα που έχουν αναλάβει και αφετέρου να πείσουν υφιστάμενους και εν δυνάμει επενδυτές για τη διατηρησιμότητα της κερδοφορίας τους. Αυτά τα «πρέπει» αφορούν τόσο τις εταιρείες που πράττουν έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης -το οποίο κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί- όσο και αυτές που επικεντρώνονται στο επιχειρηματικό λογισμικό. Σε αυτό το δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον κάθε εταιρία καλείται να μετεξελιχθεί και να αξιοποιήσει την κεφαλαιακή ρευστότητά της ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα νέα, πολλά υποσχόμενα πεδία παροχής υπηρεσιών ώστε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους, να διευρύνει την πελατειακή της βάση και να δημιουργήσει νέο «ανεκτέλεστο» και επαναλαμβανόμενα έσοδα. Κρίσιμη, τέλος, θα είναι η εύρεση, πρόσληψη και επένδυση σε εξειδικευμένα στελέχη, κομμάτι στο οποίο έχουν παρατηρηθεί κάποιες ελλείψεις.

Από χρηματιστηριακής άποψης, μέσα στην επόμενη διετία δεν αποκλείεται να δούμε νέες εισαγωγές αλλά και αποχωρήσεις εταιριών τεχνολογίας και πληροφορικής από το ΧΑ, καθώς είναι φυσιολογικό να έχει «ανοίξει η όρεξη» πολλών θεσμικών επενδυτών και μεγάλων ιδιωτών εν μέσω του ακόμη κρατούντος διεθνούς και εγχώριου κλαδικού μετοχικού bull market, το οποίο -πέραν των όποιων υπερβολών του- προεξοφλεί τις σημαντικές δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Σε αυτά τα πλαίσια, σημαντική επιπλέον πρόκληση αποτελεί η χαμηλή εμπορευσιμότητά των εισηγμένων στη λεωφόρο Αθηνών τίτλων τεχνολογίας.

Σε σύγκριση με τον πανευρωπαϊκό κλάδο πληροφορικής, επιλεγμένοι ελληνικοί «τίτλοι» διαπραγματεύονται με discount. Βέβαια, δεν είναι δεδομένο ούτε το ότι αυτή η «ψαλίδα» θα κλείσει φέτος, ούτε το μέσα από ποιες ανακατατάξεις θα κλείσει. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα θα υπερβεί τον συνολικό ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ, δίχως αυτό να σημαίνει «ανοσία» από πληθωριστικού, γεωπολιτικού και ενεργειακού τύπου ρίσκα. Άλλωστε, οι επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο παραδοσιακά συνοδεύονται από συγκριτικά υψηλή μεταβλητότητα και άρα δεν ταιριάζουν σε «ευαίσθητα στομάχια».

Εν κατακλείδι, συνολικά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση και διεύρυνση της επενδυτικής ευφορίας στην ελληνική αγορά τεχνολογίας και πληροφορικής. Παρά τις ιδιαιτερότητές του κλάδου και τις προκλήσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές και πλέον εναπόκειται στις ίδιες τις εταιρίες η αξιοποίηση της τρέχουσας συγκυρίας ώστε να εξασφαλίσουν ένα «πολύ καλό αύριο».

Φυσικά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές λιανικής θα πρέπει να «διαβάσουν» αρκετά προκειμένου να επιλέξουν τον σωστό τίτλο μέσα από την προσφερόμενη στο ταμπλό γκάμα. Δεν είναι όλοι ίδιοι στον κλάδο, ούτε θα βγουν όλοι υποχρεωτικά ισχυρότεροι. Ο τομέας είναι διεθνοποιημένος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις. Σίγουρα πάντως η ελληνική Κεφαλαιαγορά γενικότερα και οι εταιρίες του κλάδου ειδικότερα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια καλή δουλειά για να «αλλάξουν σελίδα» και το έχουν εν πολλοίς καταφέρει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του άρθρου παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας ή του αρθρογράφου για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΔ