FORUM

FORUM ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Συζήτηση για τις επενδύσεις και την Κεφαλαιαγορά
#234
"Ούριοι άνεμοι" για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

Οι μετοχές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις το 2025, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αυτές των μετοχών του group των τεχνολογικών "Magnificent 7". Κλειδί τα πρόσφατα καλά αποτελέσματα, με τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου να ξεπερνούν συνολικά τις προβλέψεις των αναλυτών εν μέσω και της αναζωπύρωσης εταιρικών deals συγχωνεύσεων, εξαγορών και IPOs, τα οποία ευνόησαν τα έσοδα των τμημάτων investment banking. Ταυτόχρονα, το εν εξελίξει bull market της Wall Street συνεχίζει να στηρίζει τόσο τη διάθεση ανάληψης ρίσκου όσο και τις προμήθειες από την ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος των ΗΠΑ συνεχίζει να επωφελείται από την ανθεκτική οικονομία της χώρας και τη γενικότερη καλή "υγεία" των δανειακών χαρτοφυλακίων. Με τη Federal Reserve να βρίσκεται σε πορεία μείωσης του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού, η ολοένα και πιο απότομη ανοδική κλίση της καμπύλης επιτοκίων σε συνδυασμό με τη δυναμική του ΑΕΠ στηρίζουν τη ζήτηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για νέα δάνεια, τη δυνατότητά τους να τα αποπληρώσουν, καθώς και τα περιθώρια επιτοκιακού κέρδους των τραπεζών.

Οι αμερικανικές τράπεζες προσδοκούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αλλά και η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, δηλαδή η Federal Reserve, θα λάβουν φέτος αποφάσεις υπέρ μιας ακόμα χαλαρότερης εποπτείας, λιγότερο αυστηρών κεφαλαιακών απαιτήσεων κ.λπ. Επιπλέον, οι μεγάλες τράπεζες υιοθετούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών τους.

Ωστόσο CEOs του κλάδου έχουν εκφράσει δημοσίως ανησυχίες σχετικά με τις προκλήσεις που πιθανώς θα αντιμετωπίσουν το 2026, καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβραδύνεται και οι ισολογισμοί των περιφερειακών τραπεζών έχουν... "κατσαρίδες".

* Αναδημοσίευση άρθρου μου από την εφημερίδα "Το Κεφάλαιο"

https://www.capital.gr/arthra/3966696/2 ... agoniston/

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΔ